Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra Počivalška ob Svetovnem dnevu turizma

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek ob prihajajočem svetovnem dnevu turizma izraža optimizem glede okrevanja slovenskega in svetovnega turizma. Kot pravi, je turizem izjemno prilagodljiv ekosistem in ta se bo preoblikoval na trenutne razmere. Izraža tudi prepričanje, da ima Slovenija vse, kar je potrebno, da postane ena izmed najbolj zaželenih turističnih destinacij.
Minister Počivalšek na panelu o turizmu za govorniškim pultom, Blejski strateški forum 2019

Minister Počivalšek na panelu o turizmu, Blejski strateški forum 2019 | Avtor: Nino Verdnik

Spoštovani, ob svetovnem dnevu turizma mi dovolite nekaj misli glede enega od ključnih delov našega gospodarstva.
Turizem je pomemben del svetovne ekonomije in seveda tudi slovenske. Po poldrugem letu boja s korono je turistični sektor pri nas doživel hude udarce. Med pandemijo se je pri prihodih zmanjšal za 61 %, pri nočitvah pa za 55 %. A krivulja se je že obrnila - pri nas in v tujini. Turistična doživetja v času pandemije vse države prilagajamo situaciji in pri tem Slovenija ni nobena izjema. Vsi se zavedamo, da ima turistični sektor pred seboj še vedno veliko izzivov, sem pa vesel, da lahko na tem mestu še enkrat potrdim, da se pri nas stanje izboljšuje.

Pred nami je dolgotrajno okrevanje, a tu gre za izjemno prilagodljiv ekosistem. Naš turizem se bo preoblikoval. Okrevanje in transformacijo turizma peljemo skupaj z vami, spoštovani predstavniki in ambasadorji slovenskega turizma. Za to sem vam zelo hvaležen. Skupaj smo pripravili načrt za oživitev in odpornost slovenskega turizma, v načrtu pa poudarjamo trajnostne, zelene destinacije s prilagojenimi storitvami. Taka butična ponudba bo poleg varnega preživljanja prostega časa najbolj prepričala domače in tuje goste in v tem kontekstu sem prepričan, da imamo vse, kar je potrebno, da Slovenija postane ena izmed najbolj zaželenih turističnih destinacij.

To je bila tudi naša vizija že ob začetku Strategije za trajnostno rast slovenskega turizma. Želeli smo postati butična destinacija za doživetja s 5 zvezdicami in po tej začrtani poti bomo hodili tudi v prihodnje. Kako pa bomo to izpeljali? Predvsem vidim priložnost za okrepitev sodelovanja med vsemi deležniki v turizmu. Tu je prostor za sodelovanje lokalnih skupnosti pri oblikovanju slovenskih turističnih doživetij.

Prepričan sem, da se bo turizem pravočasno prilagodil spremembam in bo ponovno utrdil svojo pozicijo znotraj gospodarstva. Zato vsem, ki delujete v turizmu, iskrena zahvala za sodelovanje in vložen napor ob ponovni oživitvi. Ob letošnjem svetovnem dnevu turizma vam iskreno čestitam za vaše delo in dosežke.

Hkrati se zahvaljujem vsem, ki v turizmu zgolj uživate in ste že vnovčili svoje bone pri odkrivanju Slovenije. Tistim, ki svoje bone še hranite za posebno priložnost, pa želim, da praznik turizma izkoristite za izbiro svojega doživetja. Kajti zdaj je čas za odkrivanje naše Slovenije. Hvala.

Vabimo vas, da si ogledate tudi video nagovor ministra Počivalška.