Skoči do osrednje vsebine

Z Novelo zakona do večje zaščite in dobrobiti živali

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in kmetijstvo dr. Jože Podgoršek je na današnji izjavi za medije predstavil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, ki ga je Državni zbor potrdil to sredo, 22. septembra.

Minister v temni obleki za govorniškim pultom

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor MKGP

1 / 2

Novela zakona celoviteje ureja področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali. Predlagane rešitve spodbujajo odgovorno lastništvo živali in sledijo njihovi zaščiti in dobrobiti. Minister je v svojem nagovoru poudaril: »Osebno ocenjujem, da je to pomemben korak k temu, da vendarle zagotavljamo domačim živalim boljše pogoje za njihovo življenje. To je tudi dokaz tega, da imam ničelno toleranco do kakršnega koli mučenja rejnih ali domačih živali.«

Ena od ključnih sprememb je omejitev posedovanja eksotičnih vrst živali. Novela uvaja listo prepovedanih in listo dovoljenih živalskih vrst. Medtem ko bodo prepovedane živalske vrste lahko le v oskrbi živalskih domov, bo lahko posameznik posedoval in skrbe za živali tistih vrst, ki bodo na seznamu dovoljenih vrst.

Novela zakona zaradi preprečevanja in omejevanja nezakonite trgovine s psi natančneje določa sledljivost izvora psa. Zakon predvideva označevanje pasjih mladičev do 8 tedna starosti, torej ko so mladiči še v leglu. Pri oglaševanju psov bo obvezna navedba  številke čipa psa, če bo oglaševani pes starejši od 8 tednov. Če bo oglaševani pes mlajši od 8 tednov, pa bo potrebno navesti številko čipa matere.

Ker je temelj odgovornega lastništva poleg zagotavljanja sledljivosti in označevanja tudi poznavanje potreb živali, ki jo ima skrbnik v oskrbi, uvajamo zahtevo glede poznavanja potreb in oskrbe živali za skrbnike živali in za osebe, ki opravljajo dejavnosti povezane z živalmi. Usposabljanje za pridobitev osnovnih znanj o potrebah živali bo obvezno za osebe, ki opravljajo dejavnost povezano z živalmi in bo tudi prvi popravljalni ukrep v primeru, da so pri nadzoru ugotovljena nepravilna ravnanja pri oskrbi živali.

Novela uvaja dokazovanje lastništva mačke z označitvijo mačke in vpisom v centralni register živali. Omogočene so dodatne akcije lokalnih skupnosti za povečanje sterilizacije in kastracije ki pripeljejo do zmanjševanja števila zapuščenih mačk v posameznih lokalnih okoljih.

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate na FB profilu MKGP.