Skoči do osrednje vsebine

Težko pričakovani Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti v parlamentarni obravnavi

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Poslanke in poslanci bodo na redni seji opravili prvo obravnavo predloga novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Gre za zakon, ki je intenzivno nastajal več kot pol desetletja in ga znanstvenoraziskovalna sfera težko pričakuje. Zakonske spremembe so oblikovane z visokim konsenzom deležnikov in imajo široko podporo.

Namen novega zakona je zagotoviti sodoben znanstvenoraziskovalni in inovacijski sistem, ki bo omogočil višjo kakovost življenja za vse in dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Z njim bomo ustvarili pogoje za hitrejši razvoj in boljše vključevanje v evropski in svetovni raziskovalni prostor ter za učinkovitejši prenos znanja in povezovanja z gospodarstvom.

Zakon prinaša številne pomembne rešitve. Med drugim ureditev financiranja na način, ki omogoča stabilnost in razvoj znanstvenoraziskovalne dejavnosti in njenih izvajalcev. Ciljna vrednost je doseči 1 odstotek BDP javnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost z rastjo 0,08% BDP na letni ravni. To pomeni, da se bodo proračunska sredstva za znanost, po predlogu zakona, do leta 2025 predvidoma podvojila.

Javnim raziskovalnim organizacijam prinaša nov zakon več avtonomije, vključno s prenosom premoženja države, ki ga imajo v upravljanju javni raziskovalni zavodi v njihovo last ter, ob izpolnjenih pogojih, možnostjo ustanovitve gospodarske družbe z namenom prenosa znanja.

Zakon bo omogočal vzpostavitev takšnih pogojev, ki bodo omogočili, da Slovenija postane mednarodno privlačna destinacija, s poudarkom na vračanju slovenskih raziskovalcev, ki delajo v tujini. Zakon pa naslavlja tudi etiko in integriteto v znanosti ter enake možnosti z vzpostavitvijo Nacionalnega sveta za etiko in integriteto v znanosti.

Ilustrativna slika

Sodoben znanstvenoraziskovalni in inovacijski sistem bo omogočil višjo kakovost življenja za vse in dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. | Avtor: ERProduction Limited, GettyImages/GulliverFilm&Foto