Skoči do osrednje vsebine

Slovenski zvonovi v Indianapolisu še zvonijo

Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v četrtek, 23. septembra, obiskala edini slovenski dom v zvezni državi Indiana, Slovenski narodni dom Nash v Indianapolisu.

Tamkajšnja slovenska skupnost je bila ministričinega obiska še posebej vesela, saj je bila zadnjega obiska na podobno visoki ravni deležna davnega leta 1916, ko je slovensko cerkev obiskal škof Anton Bonaventura Jeglič.

Najbolj intenzivno priseljevanje s Slovenskega v Indiano in na območje Indianapolisa se je dogajalo med leti 1890 in 1920. Slovenci so tam leta 1906 zgradili cerkev Svete Trojice, leta 1918 pa prvi slovenski dom. Cerkvene oblasti so to slovensko svetišče leta 2014 zaprle, kar je bil za skupnost hud udarec. Tolaži dejstvo, da je v prostorih nekdanje cerkve zdaj urejen večnamenski prostor v sklopu novega zavetišča za brezdomce. Tri zvonove pa so v letu 2020, tudi s pomočjo Slovenije, prenesli pred cerkev sv. Malahije nedaleč od Indianapolisa. Zvonovi tako še vedno opravljajo svojo funkcijo, samostoječ zvonik pa stoji na tlakovcih z napisanimi posvetili donatorjev, tudi slovenske skupnosti. Mlad župnik pri sv. Malahiju, sicer Slovak po rodu, v božičnem času dovoli zboru slovenske skupnosti prepevanje slovenskih božičnih pesmi, prav tako pa je z veliko hvaležnostjo sprejel slovenske zvonove. Kot je sam dejal, je želel tudi na tak način pokazati podporo slovenski skupnosti, ki je zgubila svojo cerkev.  

Slovenski dom je bil na novo postavljen leta 1940 in kot tak deluje še danes. Po nekajletnem zatišju je v domu »Nash« zdaj živo. Skupnost prireja številne dogodke, med katerimi je največji vsakoletni tako imenovani Slovenski festival, postopoma prenavljajo stavbo, skupnost pa se krepi, saj se mnogi potomci izseljencev vračajo. »Nash«, kot ljubkovalno kličejo Slovenski narodni dom, postaja še posebej znan po peki potice, ki jo razpošiljajo tudi drugim slovenskim skupnostim. S prodajo potice tudi zbirajo sredstva za vzdrževanje doma. Veseli tudi dejstvo, da se v domu družijo različne skupine Slovencev. Tako so se v domu z ministrico pogovarjali predstavniki Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ), Kranjske slovenske katoliške jednote (KSKJ), Slovenske ameriške zveze (nekdanja Slovenska ženska zveza), pa tudi predstavnik odbora pobratenih mest Indianapolis in Piran, ki letos beleži 20 let delovanja. Pogovori so potekali v smeri krepitve sodelovanja predvsem na področju izobraževanja, kulture in rodoslovja. Srečanje je potekalo v zelo sproščenem, domačem vzdušju, ministrica dr. Jaklitsch pa je članom ob tej priložnosti izročila tudi slovensko zastavo, ki jo je Slovenskemu narodnemu domu podaril predsednik RS Borut Pahor.

V Indianapolisu in okolici naj bi živelo vsaj okoli 2000 oseb slovenskega porekla, v društvu pa je trenutno 350 do 400 aktivnih članov.