Skoči do osrednje vsebine

Obisk namestnika državnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Švicarske konfederacije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica za zadeve Evropske unije na ministrstvu za zunanje zadeve Barbara Sušnik je sprejela namestnika državnega sekretarja na zveznem ministrstvu za zunanje zadeve Švicarske konfederacije Patrica Franzna.

Pogovor je potekal v okviru rednega političnega dialoga med državama. Glavna pozornost je bila namenjena pregledu dvostranskih odnosov ter izmenjavi stališč glede aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanj. 

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo glede odličnih dvostranskih odnosov in intenzivne dinamike obiskov na visoki ravni, še posebej v času predsedovanja  Slovenije Svetu Evropske unije. Gospodarska menjava med državam beleži rast. V letu 2020 je bila Švica drugi najpomembnejši trgovinski partner Slovenije. Državi sta zabeležili blagovno menjavo v višini skoraj 8 milijard evrov. Švica je tudi tretji najpomembnejši investitor v Sloveniji, konec leta 2020 so naložbe znašale 1,7 milijarde evrov. Generalna direktorica je izrazila željo po okrepitvi sodelovanja na področjih znanosti, raziskav, tehnologije, umetne inteligence in zelenih tehnologij. Zavzela se je za pospešitev prizadevanj za zeleni in digitalni prehod k bolj trajnostnemu razvoju.

Sogovornika sta se dotaknila tudi odnosov med Švico in Evropsko unijo in se strinjala, da je Švica, ki leži v evropskem jedru, a ni članica Evropske unije,  pomemben partner s skupno kulturo, zgodovino in vrednotami. Potem ko je zvezna vlada Švice 26. maja 2021 odločila, da se umakne iz pogajanj o Institucionalnem okvirnem sporazumu, je takšno stanje potrebno čimprej preseči. Generalna direktorica za zadeve Evropske unije Sušnik je poudarila, da EU pričakuje jasno in nedvoumno izraženo politično voljo Švice za ureditev odprtih vprašanj. Potrdila je, da za EU Švica ostaja pomembna partnerska in prijateljska država.