Skoči do osrednje vsebine

Neformalna ministrska mreža za Mednarodno kazensko sodišče in konferenca o XIV. členu CTBT ob robu UNGA76

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je ob robu 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) udeležil ministrskega zajtrka Neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče in konference o XIV. členu Pogodbe o celoviti prepovedi izvajanja jedrskih poskusov (CTBT). Opravil je tudi dvostranske pogovore z zunanjima ministroma Alžirije in Jordanije.
minister sedi za mizo

Anže Logar se ta teden mudi v New Yorku, kjer ima vrsto dvostranskih srečanj. | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Minister za zunanje zadeve dr. Logar je na ministrskem zajtrku Neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče Logar poudaril pomen spoštovanja vladavine prava in prizadevanj na področju boja proti nekaznovanosti. Mednarodna skupnost lahko z usklajenimi aktivnostmi okrepi sistem mednarodnega kazenskega pravosodja ter neodvisno in nepristransko delovanje Sodišča.

Na virtualni konferenci o XIV. členu Pogodbe o celoviti prepovedi izvajanja jedrskih poskusov (CTBT) je minister dejal, da Slovenija podpira pobude Organizacije Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO), ki mlade spodbujajo k udejstvovanju na področjih znanosti in tehnologije z namenom zagotavljanja mednarodnega miru in varnosti.

Ob robu zasedanja Generalne skupščine OZN je minister opravil še dvostranske pogovore z zunanjima ministrom Alžirije in Jordanije. V pogovoru z alžirskim ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ramtanom Lamamro je bila osrednja pozornost namenjena gospodarskemu sodelovanju med državama. Alžirija je namreč druga najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije v Afriki. Minister dr. Logar je tudi pohvalil konstruktivno vlogo Alžirije v regiji, posebej glede položaja v Libiji.

Minister dr. Logar in minister za zunanje zadeve in izseljence Jordanije Ajman Safadi pa sta se v pogovoru zavzela za nadaljnjo krepitev dvostranskega sodelovanja med državama, posebej na področju gospodarstva. Izmenjala sta tudi poglede o stanju bližnjevzhodnega mirovnega procesa, vlogi Jordanije v regiji ter odnosih med EU in Jordanijo.