Skoči do osrednje vsebine

Ministra Hojs in Hamáček pozdravila enotnost EU iz soglasno sprejete izjave notranjih ministrov o Afganistanu

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na dvodnevnem uradnem obisku gostil ministra za notranje zadeve Češke republike Jana Hamáčka. Osrednja tema njunega pogovora so bile aktualne razmere na področju varnosti in migracij ter delo na prednostnih nalogah slovenskega predsedstva Svetu EU.

To so vzpostavitev dobro delujočega schengenskega območja in krepitev varovanja zunanjih meja, celostno upravljanje z migracijami, zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU in Sloveniji, naša regionalna prioriteta pa je Zahodni Balkan, kjer si prizadevamo za krepitev policijskega sodelovanja, predvsem pri preprečevanju spolnih zlorab otrok. »Naše prednostne naloge seveda ostajajo, naše delo na njih se nadaljuje, vendar smo zaradi nedavnih dogodkov na zunanji meji EU z Belorusijo in v Afganistanu pozornost usmerili tudi na teme, ki so zahtevale takojšen in usklajen odziv,« je uvodoma izpostavil minister Hojs. Češki minister je pozdravil naša prizadevanja in izrazil strinjanje s Hojsom, kako pomembna je enotnost držav članic EU, ki se odraža v soglasno sprejeti izjavi notranjih ministrov konec avgusta o razmerah v Afganistanu.

Pomembna tema njunega pogovora so bile tudi migracije. »Napredek pri vzpostavljanju celovitega sistema za upravljanje migracij in azila v EU ter sodelovanja s partnerskimi državami je v ospredju našega predsedovanja,« je povedal Hojs. Na neformalnem srečanju notranjih ministrov julija na Brdu pri Kranju so ministri pokazali politično voljo za postopni napredek pri oblikovanju skupne migracijske politike EU, in sicer z obravnavo dosjejev, ki niso povezani z najbolj občutljivimi vprašanji v paktu, kot je na primer uredba o Eurodacu. Stališča držav članic se namreč še vedno razhajajo pri vprašanju odgovornosti in solidarnosti, kar otežuje pogajanja o zakonodajnih aktih v okviru pakta o migracijah in azilu, ki ga je Evropska komisija predstavila jeseni 2020. Pogajanja o zakonodajnih predlogih v okviru pakta intenzivno potekajo na strokovni ravni, je sogovorniku pojasnil Hojs.  

Ministra sta obiskala tudi našo južno mejo, kjer sta se srečala s slovenskimi in češkimi policisti, ki skupaj nadzirajo slovensko-hrvaško mejo. Minister Hojs se je češkemu kolegu zahvalil za njihovo pomoč, kar jasno kaže, da sta Slovenija in Češka prijateljski državi, policiji pa pri nadzoru meje zelo dobro sodelujeta. Strinjala sta se, da je nujno preprečiti nenadne množične migracijske tokove v EU in pritisk na zunanje meje EU. »To lahko storimo le z ustrezno pripravljenostjo, obenem pa moramo biti previdni pri dajanju izjav, ki bi lahko predstavljale vzpodbude za nezakonite migracije,« je dejal Hojs in poudaril, da z okrepljenim nadzorom zunanje meje EU zagotavljamo tudi varnost in stabilno okolje v EU.

Ob tej priložnosti sta se notranja ministra srečala tudi s predsednikom Vlade Janezom Janšo, ki je češkemu ministru izročil vladno priznanje in zahvalo za pomoč češke vlade Sloveniji pri obvladovanju epidemije covida-19.