Skoči do osrednje vsebine

Študijsko leto 2021/2022 v predavalnicah ob izpolnjenem PCT pogoju

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Državna sekretarja dr. Mitja Slavinec z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in mag. Franc Vindišar z Ministrstva za zdravje sta na današnjem sestanku z rektorji univerz, Skupnostjo samostojnih visokošolskih zavodov, Študentsko organizacijo Slovenije in predstavniki študentskih domov govorila o izvedbi študijskega leta 2021/2022.

Državni sekreter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec je uvodoma izpostavil, da se bo študijski proces izvajal v predavalnicah, ob upoštevanju PCT pogoja, torej prebolevnosti, cepljenja ali testiranja. V skladu z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT pa bodo študenti lahko opravljali tudi obvezno tedensko testiranje s testi HAG za samotestiranje. Presejalno samotestiranje velja en teden in velja za študij, študijske dejavnosti in bivanje v študentskem domu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni.

»Pri tem si želimo, da bi izpolnjevanje pogoja PCT temeljilo na cepljenju, saj je le to dolgoročen odgovor na epidemiološko situacijo. Znanost je rešitev v obliki cepljenja ponudila, vsi skupaj v visokošolskem prostoru pa si moramo prizadevati, da se bo rešitev tudi uporabila,« je poudaril dr. Slavinec.

Študijski proces se bo na visokošolskih zavodih začel v živo 1. oktobra v predavalnicah. V primeru poslabšanja stanja na posameznem visokošolskem zavodu pa ima le-ta avtonomijo, da sprejme morebitne dodatne ukrepe.

Dr. Slavinec se je zahvalil vsem deležnikom za prizadevanja za višjo precepljenost, ki bistveno prispeva k varnemu izvajanju študijskega procesa. Ob tem je izpostavil dobro prakso organizacije cepilnih mest v bližini fakultet in študentskih naselij s strani Univerze v Ljubljani, ki prispeva k varnemu začetku študija v predavalnicah.

Državni sekretar Ministrstva za zdravje mag. Franc Vindišar je glede precepljenosti študentov v starosti od 18 do 24 let opozoril na pozitivne trende. Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 50% celotne generacije med 18 do 24 let, z obema odmerkoma pa 42%. Pričakuje se, da se bo delež precepljenosti v generaciji in med študenti še povečeval. »Glede na podatke in trende je treba pohvaliti visokošolski prostor, ki je bil pri aktivnostih za cepljenje relativno uspešen« je poudaril mag. Vindišar.