Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na ministrskem srečanju Zavezništva za multilateralizem o aktualnih izzivih

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je ob robu splošne razprave 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) udeležil hibridnega ministrskega srečanja Zavezništva za multilateralizem z naslovom "Oblikovanje Naše skupne agende".
Dr. Anže Logar med video nagovorom, v ozadju slovenska in evropska zastava

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

V video nagovoru je minister dr. Logar podprl dokument generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa Naša skupna agenda, v katerem je navedeno, da je za odzive na sedanje izzive potreben bolje delujoč multilateralizem, ki bo temeljil na solidarnosti.

Minister dr. Logar je poudaril, da je solidarnost ključ za izhod iz krize pandemije covida-19. Opozoril je tudi na neposredno nevarnost podnebnih sprememb in predstavil prizadevanja Slovenije za globalno razglasitev pravice do zdravega okolja. Povedal je, da je slovenska razvojna pomoč v veliki meri usmerjena v pomoč ženskam in deklicam, ki so v teh razmerah še bolj ranljive, ter njihovo opolnomočenje.

Ministri za zunanje zadeve so v kratkih nagovorih izpostavili pereče aktualne teme, kot so zdravje in pripravljenost na pandemije, izzivi, ki jih povzročajo podnebne spremembe, ohranjanje biotske raznovrstnosti, zaščita človekovih pravic ter enakost spolov. Posebej so poudarili pomen sodelovanja za dosego skupnih ciljev.

Zavezništvo za multilateralizem je nastalo na pobudo Nemčije in Francije z namenom krepitve mednarodnega reda, ki temelji na pravilih. Zavezništvo predstavlja pomemben forum za izmenjavo mnenj o praktičnih in strateških rešitvah aktualnih globalnih izzivov. Slovenija je k pobudi pristopila septembra 2019.