Skoči do osrednje vsebine

Dan slovenskega športa in Evropski teden športa v znamenju spodbujanja vseživljenjske telesne dejavnosti

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in evropska komisarka za izobraževanje, znanost, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel sta danes, v parku Tivoli v Ljubljani, skupaj z osnovnošolci z različnih koncev Slovenije in predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije simbolno odprli Dan slovenskega športa in Evropski teden športa.

Otroci so se lahko preizkusili v več kot 30 različnih športih, kar daje odlično popotnico za številne aktivnosti, ki se bodo zvrstile od 23. do 30. septembra 2021 v okviru Evropskega tedna športa po celotni Evropi.

»Slovenci smo športen narod, zato nam današnji praznik veliko pomeni,« je v nagovoru v parku Tivoli povedala ministrica prof. dr. Simona Kustec in izpostavila: »Danes v Sloveniji srce zopet bije za šport. Današnji državni praznik slavi vse dobro, kar šport daje ljudem in družbi, od spodbujanja telesne aktivnosti, do dobrega počutja, zdravja, uspehov naših izvrstnih športnikov, še posebej pa častnih vrednot poštenosti, solidarnosti, enakosti, sodelovanja, strpnosti in medsebojnega spoštovanja, ki so vodila delovanja v športu.«

Sledil je nagovor evropske komisarke Mariye Gabriel, v katerem se je zahvalila Sloveniji za izvrsten prikaz praznovanja športnega duha in za odlično popotnico Evropskemu tednu športa: »Slovenija je odličen zgled, kako se praznuje in slavi šport, ki združuje in ne pozna ovir. Hvala za glasno sporočilo svetu, kako pomemben je šport.« Po uradnih nagovorih se je ministrica skupaj s komisarko sprehodila skozi park Tivoli, v katerem so bili predstavljeni različni športi, izvajale so se meritve telesne aktivnosti, prestavljene so bile tudi informacije o zdravem načinu življenja.

Ob obeležiti dneva je ministrica v ospredje postavila tudi pomembne letošnje mejnike za Slovenijo: 30. obletnico samostojne Slovenije, ki ji bo naslednje leto sledila 30. obletnica prvih osvojenih olimpijskih medalj slovenskih veslačev na poletnih olimpijskih igrah ter atletov na paralimpijskih igrah v Barceloni leta 1992.

Ministrica in evropska komisarka sta se zjutraj v parku Tivoli na košarkarskem igrišču Gorana Dragiča »Gogi« srečali s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije in Športnim društvom Šentvid, ki je partner v evropskem projektu Erasmus+ "Košarka za ženske" ter s tem simbolno izkazali podporo ženskam v športnih aktivnosti. Evropska komisarka je s prvim metom žoge simbolno pričela košarkarsko tekmo in Evropski teden športa.

Ministrica Kustec je ob tem izpostavila: »Veseli me, da je Slovenija v teh dneh središče pobud s področja športa v Evropski uniji in da je z nami evropska komisarka Mariyo Gabriel, ki bo popoldne na Bledu organizirala seminar Evropske komisije »Zdrav življenjski slog za vse«. Poleg evropskega modela športa je ravno spodbujanje vseživljenjske telesne dejavnosti ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju športa. »S spodbujanjem vseživljenjske telesne dejavnosti želimo spodbuditi telesno gibanje in okrepiti zdravje celotne populacije, kjer so nam prav ženske v Sloveniji lahko za velik zgled. Po pravkar izvedeni anketi Slovenskega javnega mnenja se je namreč pokazalo, da so se ženske v času epidemije pri nas bolj aktivno začele ukvarjati s športom,« je na Dan slovenskega športa izpostavila ministrica.

Nasploh pa rezultati različnih raziskav po Evropi opozarjajo, da je potrebno oblikovati in spodbujati programe za povečanje vseživljenjske telesne dejavnosti. Po raziskavah Evrobarametra se več kot 58 odstotkov Evropejcev ne giblje redno, manj kot polovica prebivalstva (47 odstotkov) pa ni vključena v nobeno telesno dejavnost. Tudi zaradi navedenega bo ministrica Kustec na seminarju Evropske komisije »Zdrav življenjski slog za vse«, ki danes poteka na Bledu, podpisala Slovensko zavezo o spodbudi k vseživljenjski telesni dejavnosti. Sloveniji bo danes s podpisom pobude sledilo še osem držav (Avstrija, Estonija, Francija, Irska, Luksemburg, Portugalska, Romunija in Španija) in številne športne organizacije Posebno zavezo pa bodo podpisale tudi Mednarodna nogometna federacija (FIFA), Mednarodni olimpijski komite (IOC), Združenje evropskih nogometnih zvez (UEFA), Mednarodna zveza za šolski šport (ISF), Mednarodno združenje za šport in kulturo (ISCA) in številni drugi. Ob priložnosti podpisa omenjene zaveze je Slovenija na pobudo strokovnjakov kot prva začela razvijati posebno aplikacijo za merjenje telesne aktivnosti, ki bo predvidoma ob koncu leta že na voljo uporabnikom po celem svetu.

Današnjemu popoldanskemu seminarju Evropske komisije bo sledila državna proslava na Bledu, na kateri bo evropska komisarka Mariya Gabriel uradno otvorila teden evropskega športa, hkrati pa bo prireditev posvečena tudi obeležitvi Dnevu slovenskega športa in odprtju razstave ob 30. obletnici športa v Sloveniji.

Slovensko predsedstvo bo jutri, 24. septembra 2021, na Bledu z uvodnim nagovorom ministrice Kustec organiziralo evropsko konferenco Vseživljenjska telesna dejavnost, ki bo namenjena razpravi o spodbujanju vseživljenjske telesne dejavnosti, izzivom telesne dejavnosti in vseživljenjske udeležbe v športu, telesni vadbi, spremljanju telesne zmogljivosti, pomembnosti medsektorskega sodelovanja in predstavitvi dobrih praks ter vlogi medijev pri spodbujanju telesne dejavnosti. 

Ministrica prof. dr. Kustec v parku Tivoli v družbi otrok

Na praznovanje Dneva slovenskega športa so prišli tudi mladi z vse Slovenije | Avtor: MIZŠ

1 / 2