Skoči do osrednje vsebine

Slovenija s pionirski projektom v promocijo dosežkov gospodarstva na EXPO Dubaj 2020

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Na Evropskem Blockchain tednu je državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc s ponosom najavil najnovejši pionirski projekt Slovenije, in sicer Slovenija bo prva država na svetu, ki bo za promocijo dosežkov gospodarstva in turističnih destinacij izdala svoje nezamenljive žetone, širše znane kot NFT žetone (non-fungible tokens).

Slovenski pavilijon na EXPO Dubaj 2020

Slovenski pavilijon na EXPO Dubaj 2020 | Avtor: Javna agencija SPIRIT Slovenija

Z uvedbo NFT žetonov bomo skupaj z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Tehnološkim parkom Ljubljana okrepili svojo vlogo predstavitve Slovenije na EXPO Dubaj 2020 in dodatno promovirali gospodarstvo in turistične destinacije. Kot je državni sekretar Simon Zajc poudaril, gre za pionirski projekt, vendar se kljub temu Slovenija z njim postavlja na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja blockchain tehnologije, ki je ena izmed tehnologij prihodnosti. 

NFT žetoni bodo predstavljali zbirko unikatnih digitalnih 3D eksponatov ter ekskluzivnih panoramskih oziroma 360-stopinjskih fotografij z visoko ločljivostjo. NFT žetone v obliki daril oziroma digitalnih spominkov bodo obiskovalci dobili brezplačno ob obisku slovenskega paviljona EXPO DUBAI 2020.

"Slovenija na ta način na EXPO Dubaj 2020 predstavlja kot inovativna, digitalna in pametna destinacija, katere paviljon se zaradi edinstvenega zelenega pročelja, zanimivih vsebin, novih podjetniških priložnosti, ter turi zaradi NFT-jev, vsekakor splača obiskati," je poudaril državni sekretar Zajc. Dodatno je izpostavil tudi priložnost za razvoj digitalnih kompetenc podjetij in posameznikov, saj bo vsak obiskovalec ustvaril tudi svojo digitalno denarnico na slovenski blockchain tehnologiji.

Obiskovalci sejma EXPO Dubaj 2020 bodo prejeli promocijsko kartico za prevzem NFT žetona. Na zadnji strani promocijske NFT kartice bodo navedena kratka navodila in unikatna 8-mestna številka, preko katere bo uporabnik dobil dostop do digitalne denarnice in na spletni aplikaciji lahko prevzel in dobil vpogled v dejansko lastništvo eksponata v svoji denarnici. Zbirki so dodane tudi umetniške risbe, originalne maskote Slovenije Kokoške Fani, ki prikazuje slovenske običaje ter tradicionalne slovenske jedi.