Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 93. redne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 93. redni seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Dodatek številka 3 k Pogodbi o razpolaganju z gozdovi v lasti Republike Slovenije in pridobivanju gozdov

Vlada je sprejela sklep, da v imenu in za račun Republike Slovenije sklene z družbo Slovenski državni gozdovi, d. o. o. (družba SiDG) Dodatek številka 3 k Pogodbi o razpolaganju z gozdovi v lasti Republike Slovenije in pridobivanju gozdov in s katerim je pooblastila ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Podgorška za podpis omenjenega dodatka.

Z Dodatkom številka 3 se v navedeni pogodbi, ki sicer ureja medsebojne pravice in obveznosti Republike Slovenije in družbe SiDG v zvezi z nalogami razpolaganja z državnimi gozdovi in pridobivanja gozdov, ureja možnost poračuna nakazanih sredstev v Gozdni sklad s tekočimi obveznostmi iz naslova razpolaganja in možnost povračila stroškov, ki jih je družba SiDG plačala za opravljene storitve urejanja zemljiškoknjižnih stanj na nepremičninah. Natančneje se tudi določa, katera denarna sredstva, ki jih družba SiDG prejme po pravnih poslih razpolaganja z državnimi gozdovi, je dolžna nakazati v Gozdni sklad.

Stališče RS do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o nekaterih določbah za ribolov na območju Sporazuma GFCM

Vlada je sprejela na stališče Republike Slovenije k Predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o nekaterih določbah za ribolov na območju Sporazuma GFCM (Generalne komisije za ribištvo v Sredozemlju). Republika Slovenija Predlog podpira.

Namen tega predloga je v pravo EU prenesti ukrepe za ohranjanje in upravljanje ribištva, ki jih je v letih 2018 in 2019 sprejela Generalna komisija za ribištvo v Sredozemlju (GFCM), katere pogodbenica je EU od leta 1998.

GFCM je regionalna organizacija za upravljanje ribištva, odgovorna za upravljanje ribolovnih virov v Sredozemskem in Črnem morju. Njeni glavni cilji so spodbujanje razvoja, ohranjanja in smotrnega upravljanja živih morskih virov ter zagotavljanje trajnostnega razvoja akvakulture v Sredozemlju, Črnem morju in sosednjih vodah. Pogodbenice Sporazuma GFCM so Unija in deset držav članic (Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Francija, Grčija, Italija, Malta, Slovenija, Španija in Romunija).