Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z zunanjimi ministri Armenije, Moldavije in Pakistana ter z namestnico državnega sekretarja ZDA

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je ob robu splošne razprave 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) opravil pogovore z zunanjimi ministri Armenije, Moldavije in Pakistana ter z namestnico državnega sekretarja ZDA. Udeležil se je tudi okrogle mize o razmerah v Afganistanu in izkušnjah, pridobljenih v 20 letih mednarodnega posredovanja v državi.

Minister dr. Logar in minister za zunanje zadeve Armenije Ararat Mirzoyan sta v pogovoru pohvalila odnose med državama in izrazila željo po nadaljnji krepitvi sodelovanja. Posebej sta izpostavila tudi sodelovanje med EU in Armenijo, posebej v kontekstu Vzhodnega partnerstva.

Namen srečanja ministra dr. Logarja z ministrom za zunanje zadeve Moldavije Nicujem Popescujem je bila ponovna vzpostavitev dinamike v dvostranskih odnosih. Ministra sta govorila tudi o predvidenem obisku predsednika Boruta Pahorja v začetku oktobra v Moldaviji in ministrskem srečanju in vrhu Vzhodnega partnerstva. Minister dr. Logar je izrazil podporo Slovenije načrtovanim reformam v Moldaviji.

V ospredju pogovora med ministrom dr. Logarjem in ministrom za zunanje zadeve Pakistana Šahom Mehmudom Kurešijem so bile aktualne razmere v Afganistanu. Dotaknila sta se tudi dvostranskih odnosov in gospodarskega sodelovanja med državama ter odnosov med EU in Pakistanom.

Minister se je tekom dneva udeležil tudi okrogle  mize o razmerah v Afganistanu, ki je potekala za zaprtimi vrati. Organiziral jo je Mednarodni mirovni inštitut (International Peace Institute) v partnerstvu z Dansko. Za tem se je srečal tudi z namestnico državnega sekretarja ZDA Wendy Sherman s katero sta izmenjala poglede na položaj v Afganistanu in na Zahodnem Balkanu ter nadaljevanje strateškega dialoga med Slovenijo in ZDA.