Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na 10. ministrski konferenci Skupnosti demokracij

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je ob robu splošne razprave 76. zasedanja Generalne skupščine OZN udeležil virtualne 10. ministrske konference Skupnosti demokracij. Konferenco z naslovom "Demokracija in odpornost: naša skupna cilja" je organiziralo romunsko predsedstvo.
minister pred zastavmi

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

"Demokracijo je treba obravnavati kot univerzalno vrednoto, ki temelji na svobodno izraženi volji ljudi, da sami določijo svojo prihodnost," je v uvodnem nagovoru poudaril minister dr. Logar. Izpostavil je, da je to še posebej pomembno v času pandemije covida-19, ko so se trendi, ki ogrožajo demokratične sisteme in vrednote, poslabšali.

Minister dr. Logar se je v nagovoru o pomenu demokracije dotaknil tudi umetne inteligence. "Slovenija se zavzema za kakovostno, pregledno, odgovorno in etično umetno inteligenco, ki bo temeljila na človekovih pravicah."

Ministri za zunanje zadeve so se strinjali, da so demokratične vrednote, kot so človekove pravice, vladavina prava in enakost spolov, ter politične in družbene svoboščine po svetu ogrožene. Novi izzivi predstavljajo grožnjo tudi že uveljavljenim demokracijam. Zato je vloga Skupnosti demokracij postala še toliko pomembnejša.

Zunanji ministri se na konferenci Skupnosti demokracij sestajajo vsaki dve leti. Na prvi ministrski konferenci, kjer so se v Varšavi junija 2000 srečali ministri več kot 100 držav, je bila sprejeta Varšavska deklaracija.