Skoči do osrednje vsebine

V okviru projekta Slovenija – Evropska regija gastronomije se je zvrstila serija gastronomskih dogodkov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj na Bledu organiziralo zadnjega v seriji petih gastronomskih dogodkov, ki so potekali od maja do septembra po vsej Sloveniji v okviru projekta Slovenija – evropska regija gastronomije 2021. Osnovna ideja dogodkov je bila združiti slovensko vrhunsko kulinariko z lokalnimi dobavitelji surovin in pogostiti zaslužno skupino krajanov.

Na Bledu je tako Rose Bled Hotel, s šefom Gregorjem Rozmanom na čelu, v sodelovanju z lokalnima dobaviteljema Mlekarstvom Podjed in Mesarijo Mlinarič, pripravil malico za gasilce gorenjskih lokalnih gasilskih društev.

Slovenija ima vrhunsko kulinariko in gastronomijo, kar v zadnjem času potrjujejo številne nagrade. V slovenski kulinarični zgodbi imajo lokalne surovine pomembno vlogo. Slovenski vrhunski šefi prisegajo na živila, ki so sveža, malo ali nič skladiščena, ki niso dolgo potovala in so višje kakovosti ter bolj intenzivnega okusa.

V  novo odprtem Bled Rose Hotelu se  tesno povezujejo z lokalnimi dobavitelji, kmetijami in vrtovi, ki zagotavljajo najboljše, sveže, sezonske in zdrave sestavine, s katerimi kuharska ekipa uspešno kreira okusne obroke različnih okusov in želja. Posebnost hišne kuhinje so jedi iz lokalnih sestavin, brez nepotrebnih aditivov in barvil, pripravljene na izviren način. Mednje spadajo: Kruh z drožmi, domači rezanci, sveža zelišča, tradicionalna kremna rezina, domači veganski in tradicionalni sladoled… »Jedi so nam znane iz otroštva, a pripravljene z modernejšimi tehnikami.  Filozofija hišne kulinarike v Bled Rose hotelu je prepletanje okusov, svetovnih kulinaričnih vplivov in slovenske tradicije. Lokalne sestavine in kratka dobavna linija sta temelja kulinarične zgodbe, ki jo zaokroža bogata vinska karta,« je povedal chef Gregor Rozman, nosilec kuharskih medalj in steber kulinarike v novem Bled Rose hotelu.

Mesarija Mlinarič iz Lesc je družinsko podjetje, ki že četrto generacijo s kvalitetnim domačim mesom in izdelki oskrbujejo ponudnike lokalne kulinarike. Kot certificiran proizvajalec, imajo na širšem območju Bleda največjo proizvodnjo prave Kranjske klobase. »Veseli nas, da sodelujemo s hotelom BledRose, ki si prizadeva za ponudbo lokalne kulinarike v svoji ponudbi,« je povedal g. Jože Mlinarič.

Pri pripravi malice je sodelovalo tudi podjetje Mlekarstvo Podjed. Izpostavili so, da jih je v čast sodelovati z Bled Rose Hotelom, ki je po prenovi dvignil standard kulinarične ponudbe. »S kakovostnimi, lokalnimi in svežimi izdelki smo pomemben del sestavljanke vrhunske kulinarične ponudbe, ki jo Bled Rose hotel zagotavlja svojim gostom. Komunikacija, medsebojno razumevanje in zaupanje so osnove dobrega poslovnega sodelovanja. Veselimo se novih skupnih kulinaričnih zgodb tudi v prihodnje in ne samo v letu 2021, letu ko je Slovenija evropska kulinarična destinacija,« je še dodala gospa Teja Podjed iz Mlekarstva Podjed.