Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje za daljinsko zaznavanje

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo se je včeraj začelo 10. usposabljanje za daljinsko zaznavanje v soorganizaciji z Evropsko vesoljsko agencijo in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.
skupinska fotografija vseh udeležencev usposabljanja za daljinsko zaznavanje

10. usposabljanje za daljinsko zaznavanje | Avtor: Hana Jošić

Usposabljanja se udeležuje 50 izbranih doktorskih in postdoktorskih študentov in znanstvenikov.

Na usposabljanju z naslovom »Opazovanje Zemlje in umetna inteligenca za gozdarstvo« bodo udeleženci v tem tednu praktično spoznavali področje daljinskega zaznavanja za potrebe gozdarstva pod vodstvom priznanih evropskih in slovenskih strokovnjakov. Razložene bodo teoretične osnove, algoritmi in njihova uporaba za področje gozdarstva ter prikazana uporaba različnih metod in orodij za obdelavo satelitskih podatkov. Udeleženci bodo pridobili tudi praktične izkušnje uporabe omenjenih orodij.

Tanja Permozer, vodja slovenske delegacije pri Evropski vesoljski agenciji, je na uvodnem predavanju predstavila aktivnosti, ki jih ministrstvo izvaja na področju spodbujanja razvoja vesoljskega področja v Sloveniji. Poudarila je pomen sodelovanja med gospodarstvom in znanstveno skupnostjo ob podpori države. Vesolje je sedaj vroča tema, ki lahko pomaga pri reševanju okoljskih izzivov, pri digitalizaciji gospodarstva in pri gospodarskem okrevanju. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je to področje zato uvrstilo tudi med svoje prioritete in je vedno pripravljeno sodelovati pri izvedbi pomembnih mednarodnih projektov, kot je to usposabljanje.

V sredo, 22. septembra, bo državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Čuš na večerji gostil vse udeležence usposabljanja.