Skoči do osrednje vsebine

Na zasedanju upravnega odbora agencije Frontex tudi o aktualnih razmerah na zunanjih mejah EU

V okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije danes v Portorožu gostimo zasedanje upravnega odbora Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex). Dvodnevno srečanje v Grand hotelu Bernardin je z uvodnim nagovorom odprl minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve Aleš Hojs.

Minister Hojs je v imenu držav članic dejal, da od agencije veliko pričakuje, še zlasti, ker so med prioritetami slovenskega predsedovanja prav teme, povezane s krepitvijo schengenskega območja in celovitega upravljanja z migracijami. "Pričakovanja so velika, države članice smo si enotne, da moramo ustrezno varovati zunanjo mejo EU, pri čemer ima pomembno vlogo prav Frontex, ki mora pomagati državam članicam pod pritiskom." Prav tako je pomembno delovanje agencije v tretjih državah. "Regija Zahodnega Balkana je območje, ki deli usodo EU, tudi ko govorimo o upravljanju meja in migracijah. In prav agencija, kot je Frontex, mora pomagati tem državam," je še dejal Hojs in dodal, da so v zadnjem obdobju v fokusu agencije in celotne EU tudi razmere na zunanji meji EU z Belorusijo in v Afganistanu.

Udeleženci med zasedanjem upravnega odbora agencije Frontex v kongresni dvorani

Zasedanje upravnega odbora agencije Frontex v Portorožu | Avtor: Slovenska policija

1 / 2

Po besedah predsedujočega upravnemu odboru agencije Frontex Marka Gašperlina gre za prvi sestanek odbora po daljšem obdobju, ki ga bo večina članov lahko spremljala v živo, saj so med epidemijo prevladovala videosrečanja. Udeleženci bodo obravnavali skoraj 30 točk dnevnega reda, kjer se bodo seznanili z aktivnostmi agencije. "Seveda se pri tem ne bomo mogli izogniti oceni aktualnih razmer,« je napovedal Gašperlin, »predvsem na vzhodnih kopenskih mejah EU in v povezavi s potencialnimi migracijskimi pritiski iz Afganistana. Več časa pa želimo nameniti tudi implementaciji posameznih določb uredbe, ki naj bi povečala učinkovitost držav in agencije na področju nadzora zunanjih meja in vračanja."

Izvršni direktor agencije Fabrice Leggeri pa je poudaril, da je na evropskih zunanjih mejah in preko njih trenutno angažiranih več kot 2000 policistov iz vse Evrope, skupaj s 189 patruljnimi vozili in 48 plovili: "Njihova zavezanost k varovanju območja svobode, varnosti in pravice je tesno povezana z motom slovenskega predsedovanja: 'Skupaj. Odporna. Evropa.' Ena od komponent močnejše in odporne Evrope je tudi učinkovito upravljanje zunanjih meja. Zato skupaj pošiljamo glasno sporočilo, da evropske meje varujemo in da smo odločni, da jih zaščitimo pred hibridnimi grožnjami, katerih cilj je destabilizacija Evrope."

Izvršni direktor agencije Fabrice Leggeri sedi za mizo pred mikrofonom

Izvršni direktor agencije Fabrice Leggeri | Avtor: Slovenska policija

1 / 2

Na dnevnem redu zasedanja tudi teme, povezane s temeljnimi človekovimi pravicami

Na dnevnem redu zasedanja je sprejem kar nekaj odločitev, ki se nanašajo na prihodnje delovanje agencije. Med temami, ki jih bodo obravnavali udeleženci, so na primer standardizacija opreme, ki jo države članice upravljajo v Frontexovih aktivnostih, revizija skupnega modela analize tveganj in pravila o informacijskem pooblaščencu v agenciji.

Celotno sporočilo za javnost: Zasedanje upravnega odbora Frontex v Portorožu

Skupinska fotografija udeležencev (stojijo drug ob drugem)

Skupinska fotografija udeležencev | Avtor: Slovenska policija