Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar ob robu UNGA76 v New Yorku na neformalnem srečanju evropskih zunanjih ministrov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je ob robu 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku 20. septembra 2021 udeležil neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve držav EU. Opravil je tudi vrsto dvostranskih srečanj.

Na neformalnem zasedanju ministrov za zunanje zadeve držav EU so ministri razpravljali o razmerah v Afganistanu in nadaljnjih aktivnostih Evropske unije s posebnim poudarkom na regionalnem pristopu ter angažiranju sosednjih držav Afganistana. Minister dr. Logar je pozval k implementaciji dogovorov s septembrskega neformalnega zasedanja ministrov za zunanje zadeve držav EU (Gymnich) v Sloveniji ter k enotnemu in koordiniranemu pristopu Unije tako pri vprašanju upravljanja migracij kot pri vprašanju zagotavljanja humanitarne pomoči.   

Minister dr. Logar je opravil tudi pogovore z ministrico za zunanje zadeve Libije Najlo El Mangoush, ministrico za zunanje zadeve in diasporo Republike Kosovo Doniko Gërvalla-Schwarz ter s predstavniki Ameriškega judovskega odbora (American Jewish Committee).

Z ministrico za zunanje zadeve Libije Najlo El Mangoush sta govorila o dvostranskem sodelovanju med državama, sodelovanju v okviru multilateralnih forumov in vrhu EU-Afrika. Minister dr. Logar je izrazil podporo stabilizacijskim procesom v Libiji ter izpostavil priložnosti na področju gospodarskega sodelovanja med državama v prihodnosti.

Minister dr. Logar in ministrica za zunanje zadeve in diasporo Republike Kosovo Donika Gërvalla-Schwarz sta v pogovoru izpostavila dobre bilateralne odnose med državama ter poudarila pomen stabilnosti regije. Z naklonjenostjo sta obravnavala nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja.

V pogovoru s predstavniki Ameriškega judovskega odbora (American Jewish Committee) je bil poudarek predvsem na izmenjavi pogledov na bližnjevzhodni mirovni proces in krepitev bilateralnih odnosov Slovenije z Izraelom in ZDA.

Minister se je prav tako udeležil bilateralnega srečanja med predsednikom Borutom Pahorjem in predsednikom Republike Koreje Mun Dže Inom. V okviru srečanja je predsednik Pahor korejskemu predsedniku podelil najvišje državno odlikovanje za njegov izjemen prispevek k spravi in mirnemu sožitju na Korejskem polotoku.