Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na ministrskem zasedanju o načelu odgovornosti zaščititi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je nastopil na rednem ministrskem zasedanju o načelu odgovornosti zaščititi (Responsibility to Protect-R2P), ki je potekalo virtualno ob robu 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku.
Državni sekretar pred kamero, v ozadju zastavi Slovenije in EU.

Državni sekretar dr. Raščan na ministrskem zasedanju o načelu odgovornosti zaščititi / | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan je predstavil stališča Slovenije in podporo vpeljavi načela R2P povsod, kjer je to potrebno za zaščito prebivalstva. To je posebej pomembno tam, kjer je prebivalstvo ogroženo zaradi konfliktov in vojn, globalnih klimatskih sprememb, lakote, neenakosti in revščine ter drugih pojavov, ki povzročajo množični beg prebivalcev iz ogroženih območij. Še nikoli v zgodovini ni bilo toliko ljudi na begu kot danes (več kot 82 milijonov), predvsem zaradi zlorab človekovih pravic, konfliktov, preganjanja in grozodejstev. Pandemija covida-19 je postala dodaten negativni dejavnik, ki lahko sproži procese, ki vodijo v grozodejstva.

Posebna pozornost tokratnega ministrskega zasedanja je bila posvečena vlogi žensk in deklic pri preprečevanju grozodejstev. Stališče Slovenije je, da so ranljive ženske in deklice navadno največje žrtve negativnih procesov. Hkrati imajo ženske tudi zelo pomembno vlogo pri preprečevanju in odzivanju na grozodejstva. Zato je potrebno vključevati ženske v vse procese preprečevanja, iskanja rešitev in v mirovne procese.

Slovenija, kot predsedujoča Svetu EU, podpira prizadevanja EU, ki so dogovorjena v Priporočilih EU za promocijo in operacionalizacijo načela odgovornosti zaščititi.

Odgovornost zaščititi pomeni, da ima vsaka država dolžnost, da na svojem ozemlju ščiti prebivalstvo pred genocidom, vojnimi hudodelstvi, etničnim čiščenjem in hudodelstvi zoper človečnost. Mednarodna skupnost ima odgovornost, da pri tem državam pomaga, da preko OZN uporabijo primerna diplomatska, humanitarna in ostala miroljubna sredstva ter v skrajnem primeru tudi silo.

Koncept OZN odgovornost zaščititi je bil sprejet s soglasjem držav članic OZN leta 2005. Uveljavljanje načela uživa podporo Slovenije od njegovega oblikovanja 2005, pri katerem je tudi dejavno sodelovala. V slovenščino je prevedena publikacija »Okvir za prepoznavanje grozodejstev – priročnik za preprečevanje«, ki pomaga pri ozaveščanju in prepoznavanju škodljivih procesov, ki lahko vodijo v grozodejstva. Negativne procese je treba preprečevati za dobrobit družbe in reševanje življenj.