Skoči do osrednje vsebine

Tonin in Metnar tudi o sodelovanju v Natovem centru odličnosti za gorsko bojevanje

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se včeraj in danes mudi na obisku na Češkem, kjer se udeležuje Dnevov Nata, srečal pa se je tudi s češkim obrambnim ministrom Lubomirjem Metnarjem.

Ob robu dogodka se je minister Tonin srečal s češkim kolegom Metnarjem. Pogovarjala sta se o vojaškem sodelovanju med država, tudi na področju gorništva. Ena od priložnosti je tudi sodelovanje v okviru Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki deluje v Poljčah na Gorenjskem, in v katerem Češka republika ne sodeluje. Ministra sta se dogovorila, da se bodo Čehi centru pridružili prihodnje leto avgusta.

V luči trenutnih razmer v Afganistanu sta se ministra pogovarjala tudi o mednarodnih varnostnih razmerah po svetu, predvsem v Sahelu, kjer bi spremenjena varnostna situacija lahko zelo vplivala tudi na Evropo. Strinjala sta se, da je za zagotavljanje stabilnosti v Sahelu nujno sodelovanje, možnosti le-tega bo preučila tudi Slovenija.

Dnevi Nata (NATO Days) v Ostravi in dnevi čeških letalskih sil (ACR Air Force Days) spadajo med največje razstave na področju varnosti in obrambe v Evropi in letos potekajo že enaindvajsetič. Cilj dogodka je širši javnosti predstaviti celoten spekter virov in zmogljivosti Češke republike in njenih zaveznikov na področju varnosti in obrambe ter javnost ozavestiti o pomenu mednarodnega sodelovanja za zagotavljanje varnosti na Češkem, s poudarkom o partnerstvu z državami članicami Nata.

Na dogodku sodelujejo številne države, med drugim Avstrija, Belgija, Kanada, Nemčija, Grčija, Italija, Poljska, Slovaška, Švedska, Švica, Združene države Amerike ter tudi Natova večnacionalna flota večnamenskih tankersko-transportnih letal. Slovenija bo sodelovala s predstavitvijo dveh letal Pilatus PC-9M.

Ministra se rokujeta v enem od rasztavnih paviljonov

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se včeraj in danes mudi na obisku na Češkem, kjer se udeležuje Dnevov Nata, srečal pa se je tudi s češkim obrambnim ministrom Lubomirjem Metnarjem | Avtor: MORS

1 / 2