Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na obisku pri SNPJ v Pittsburghu

Drugi dan gostovanja v Združenih državah Amerike, 17. septembra, se je dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, srečala s častno konzulko RS v Pennsylvaniji Petro Mitchel, sicer uspešno podjetnico. Beseda je tekla predvsem o možnosti povečanega poslovnega sodelovanja med državama, tudi prek slovenske poslovne skupnosti v državi.

Sledilo je srečanje z upravnim odborom Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Imperialu. 13 delegatov iz različnih zveznih držav, od Kalifornije do Colorada in Michigana, je izrazilo zanimanje za sodelovanje s predstavništvi Slovenije, še posebej na področju iskanja možnosti za spodbujanje obiskov potomcev slovenskih izseljencev v domovini njihovih prednikov.

Predsednica Centra za slovensko kulturno dediščino Kathy Paulenich je ministrici razkazala zelo lepo urejen slovenski muzej z zbirko slovenskih narodnih noš in številnih predmetov iz Slovenije, pa tudi glasbenim kotičkom in predmeti in dokumenti, ki pričajo o zgodovini SNPJ.

Ministrica se je na večerni proslavi v počastitev 30. obletnice slovenske samostojnosti zahvalila SNPJ za njeno dejavno prizadevanje za ameriško priznanje Slovenije kot samostojne države pred 30 leti. Predsedniku SNPJ je vročila zastavo s posvetilom predsednika Slovenije Boruta Pahorja in priznanje urada za Evanishevih 30 let uspešnega predsedovanja tej najbolj številčni slovenski ustanovi.

Ministrico sta na obisku spremljala veleposlanik RS v ZDA Tone Kajzer in generalna konzulka RS v Clevelandu Alenka Jerak.