Skoči do osrednje vsebine

V zaporu Koper odprtje premične zbirke novih knjig

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper je v sredo, 15. septembra 2021, potekal kulturni dogodek ob odprtju premične zbirke doniranih knjig Osrednje knjižnice Srečka Vilhar Koper. Na predaji več kot 300 novih knjig sta sodelovala direktorja obeh institucij – Danijela Devčić in David Runco ter zaprte osebe.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je v počastitev 70. obletnice slovenskega javnega knjižničarstva v Kopru nadgradila knjižno zbirko v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper, kjer so poleg novih knjig, namestili tudi namenske knjižne police.

Zavod Koper je s tem dogodkom dodal kamenček v mozaik odličnega sodelovanja s koprsko knjižnico. Plod sodelovanja je bila tudi konec lanskega leta izdana tipanka – Uganke za radovedne prstke, ki je prilagojena za slepe in slabovidne in pri izdelavi katere so sodelovali priporniki.

Ob odprtju novih namenskih polic je direktor koprske knjižnice David Runco povedal, da je premična zbirka knjižnice na voljo tistim uporabnikom zavodov, domov in drugih institucij, ki sami težko obiskujejo knjižnico. Oblikovana je za potrebe delovne terapije, v okviru katere se odvijajo različne aktivnosti, ki spodbujajo samostojnost, aktivno življenje, razvedrilo in vseživljenjsko učenje ter tako vplivajo na kvaliteto bivanja v ustanovi.

Knjige si bodo zaprte osebe lahko izposodile brezplačno, zajemajo pa tako leposlovje - predvsem v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku, kot tudi učbenike in ostalo poljudno strokovno literaturo.

Direktorica Daniela Devčić je v sklopu dogodka izpostavila, da se v zaporu nahaja tudi veliko tujejezičnih zaprtih oseb, ki najraje posegajo po knjigah v angleškem, italijanskem in nemškem jeziku, želijo pa se učiti tudi slovenskega in ostalih jezikov. Ob predaji knjig se je zahvalila za donacijo in izrazila zadovoljstvo ter željo po nadaljnjem uspešnem sodelovanju s knjižnico.

Zbirka novih knjig v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper

Zbirka novih knjig v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij