Skoči do osrednje vsebine

Strokovni posvet: »Slovenski turizem po soočenju s pandemijo covid-19«

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V tem tednu v Celju poteka 53. mednarodni sejem obrti in podjetništva MOS, kjer je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo pestro predstavitev aktivnosti ministrstva, izvajalskih institucij in organov v sestavi. Slovenski turizem se predstavlja pod okriljem STO v sodelovanju z destinacijami, ki so izpolnile gastronomski modul Zelene sheme slovenskega turizma. V četrtek je v organizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in STO potekal strokovni posvet: »Slovenski turizem po soočenju s pandemijo covid-19«.

V uvodnem nagovoru je gospodarski minister Zdravko Počivalšek izpostavil odlično trajnostno strategijo in pravočasne ukrepe s katerimi je Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo dosegel ohranitev večino delovnih mest in podjetij. Ključno za zagon turizma pa je, da ustvarimo pogoje, v katerih bo slovenski turizem preživel.

Mag. Maja Pak, direktorica STO, je izpostavlja nove priložnosti v premišljenem oblikovanju še bolj trajnostnega, odpornega in vključujočega turizma:  »Pred nami je transformacija turizma, za katero moramo na novo opredeliti kazalnike uspešnosti in uvesti bolj učinkovite poslovne modele za trajnostni in digitalni preboj.«

Ksenija Flegar, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, udeležence seznanila z doslej sprejetimi ukrepi za pomoč gostinsko-turističnemu sektorju za lažje soočanje s posledicami pandemije ter predstavila pretekle in aktualne javne razpise s področja turizma s poudarkom na vodilnih destinacijah in digitalizaciji.

V nadaljevanju so bili predstavljeni primeri dobrih praks digitalizacije kulturne dediščine štirih vodilnih destinacij in razvoj turističnih produktov za 5-zvezdična doživetja: Turizem Ljubljana s primerom digitalnega inoviranja Plečnikove dediščine, Zavod za turizem Maribor s primerom digitalnega inoviranja kulturne dediščine, za razvoj katere je pomembno sodelovanje in povezovanje z drugimi deležniki, Kulturna dediščina Zgornje Savinjske doline in primer sodelovanja E-gradovi Posavja Regionalne razvojne agencije Posavje.

Suzana Zagorc iz Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je predstavila načrtovane javne razpise na osnovi Evropskih sredstev programa Next generation in Načrta za okrevanje in odpornost ter Kohezijske ovojnice.

Peter Vesenjak iz podjetja Hosting d.o.o. je predstavil evalvacijo Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021, ki vključuje tudi usmeritve za pripravo strategije slovenskega turizma 2022-2028. Vsi deležniki v turizmu so vabljeni k sodelovanju pri razvoju krovnega strateškega dokumenta.

Morana Polovič je predstavila aktivnosti STO na področju gastronomije, s poudarkom na predstavitvi Slovenije kot trajnostne gastronomske destinacije v luči letošnjega naziva Evropska gastronomska regija. Izpostavila je tudi odlične odzive na promocijsko kampanjo Zdaj je čas. Moja Slovenija, katere aktivnosti vodi STO.

Posveta se je udeležilo več kot 120 predstavnikov slovenskega turizma, spletni prenos dogodka pa si je ogledalo več kot 100 ljudi, vabljeni, da si ogledate posnetek dogodka, v kolikor si ga niste mogli ogledati.