Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev novosti Zakona o orožju

Spremembe Zakona o orožju, ki so bile uveljavljene 14. avgusta 2021, prinašajo nekatere novosti za imetnike orožja in orožnih listin pri kategorizaciji orožja, onesposobljenem orožju, zbiranju, posojanju in dajanju orožja v uporabo, omogočajo pa tudi legalizacijo orožja. Ker novela zakona prinaša kar nekaj novosti tudi za uradnike, smo na ministrstvu organizirali usposabljanje za uradnike upravnih enot.

Državni sekretar dr. Božo Predalič je danes sprejel in nagovoril udeležence prve skupine na izobraževanju Predstavitev novosti Zakona o orožju. Med novostmi je med drugim tudi, da je treba najkasneje v petih letih prekategorizirati večje število orožja. Želimo si, da upravne enote v postopkih prekategorizacije in tudi v vseh drugih postopkih, ki jih vodijo glede orožnih listin in orožja, delujejo čimbolj enotno.

Usposabljanja se bo v prihodnjih dneh udeležilo okrog 150 uradnikov iz vseh upravnih enot, ki opravljajo naloge na področju orožja. Na usposabljanju je s praktičnim prikazom različnih vrst orožja sodeloval tudi Nacionalni forenzični laboratorij, ki je udeležencem prikazal nekaj različnih vrst kratkocevnega in dolgocevnega orožja in jih seznanil s ključnimi razlikami, ki so potrebne za čimbolj enotno uvrščanje orožja v različne kategorije.