Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na 8. vrhu sredozemskih držav

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil 8. vrha sredozemskih držav MED-7 v Atenah, na katerem je predvidena širitev z Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

Dosedanje članice skupine sredozemskih držav (MED-7) so Španija, Ciper, Grčija, Francija, Italija, Malta in Portugalska. Vključitev Slovenije v to skupino je plod njenega prizadevanja za večjo prisotnost v sredozemskem prostoru, tesnejšo povezanost s sredozemskimi državami članicami EU in vidnejšo prepoznavnost Slovenije kot dela tega območja. Do vključitve Slovenije in s tem širitve MED-7 prihaja v ključnem času slovenskega predsedovanja Svetu EU, kar daje tako Sloveniji kakor tudi skupini posebni pomen in težo. Slovenija je s soglasjem vseh držav članic vstopila v zvezo držav, združenih na podlagi geografske lege, občutljivosti in posebne naklonjenosti do sredozemskih vprašanj v EU. Poudarila je tudi svoj politični prispevek in možnosti glede na svojo sredozemsko, srednjeevropsko in panonsko razsežnost ter vlogo kot predsedujoče Svetu EU, kar razširjeni skupini zagotavlja dodano vrednost.

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na srečanje dejal, da Slovenija tokrat prvič sodeluje na vrhu skupine sredozemskih držav. "Za nas to pomeni veliko čast in veselimo se nadaljnjega sodelovanja," je povedal. Prav tako je poudaril, da je članstvo v tej skupini tudi dobra priložnost za nas, saj Slovenija zdaj predseduje Svetu EU. "To je tudi dobra priložnost, da se pogovorimo o nujnih temah, ki jih skušamo reševati na evropski ravni."

Na letošnjem vrhu skupine MED-7, ki se je preimenovala v EUMED, je bil najprej obravnavan vpliv podnebnih sprememb za Sredozemlje. Na plenarnem zasedanju je potekala tudi razprava o varnosti in stabilnosti v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu, o evropski agendi in promociji obnovljenega partnerstva z državami južnega sosedstva – o novi agendi za Sredozemlje ter o digitalni preobrazbi in zelenem prehodu ter gospodarskem okrevanju po pandemiji.

Po srečanju in pred delovno večerjo so v izjavi za medije sodelovali vsi navzoči voditelji. Predsednik vlade Janez Janša je znova poudaril, da mu je v veliko čast in veselje, da je bila Slovenija danes sprejeta v skupino držav MED-7. "To je poseben trenutek za nas. Do širitve MED-7 prihaja v ključnem trenutku in v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Ta trenutek daje Sloveniji novo možnost in priložnost za koordiniranje odprtih zadev na evropski ravni," je dejal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem se je kolegom iz sredozemskih držav zahvalil za podporo.

"Kot je dejal grški premier Kyriakos Mitsotakis, smo se danes pogovarjali o različnih temah, predvsem pa o vseh pomembnih temah, ki zadevajo ne le države Mediterana, ampak tudi celotno EU," je dejal predsednik vlade.

Čeprav to ni bilo načrtovano, so današnji pogovori potekali tudi o temah, povezanih s konferenco o prihodnosti Evrope, je povedal slovenski premier. Po njegovi oceni je bila najpomembnejša tema današnjih pogovorov strateška avtonomija Evrope. "Govorili smo tudi o podnebnih spremembah, migracijah, okrevanju po epidemiji, o odpornosti gospodarstva, skratka o vseh pomembnih temah, ki so tudi strateškega značaja," je dejal predsednik vlade Janez Janša.

Nazadnje je še poudaril, da je Slovenija sredozemska država, ki se bo tudi v sredozemskem okviru zavzela za uresničitev slogana svojega predsedovanja „Skupaj. Odporna. Evropa“.

Današnje srečanje so voditelji nadaljevali z delovno večerjo, kjer so pogovori potekali predvsem o položaju v Afganistanu in kibernetskih grožnjah.