Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za javno upravo prejelo nagrado natečaja Premik naprej 2021

Na natečaju "Premik naprej 2021", ki ga že šesto leto zapored pripravlja Fakulteta za upravo je letos sodelovala tudi ekipa Ministrstva za javno upravo s predstavitvijo projekta oz. izboljšave v javni upravi pod naslovom »Z e-identifikacijo in e-vročanjem do varnih in celovitih e-storitev javne uprave« ter zasedla odlično tretje mesto.

Namen in rdeča nit natečaja je predstaviti ter promovirati inovativne rešitve za bolj učinkovito in uspešno javno upravo, saj je od uspešnega razvoja javne uprave odvisen razvoj države in družbene blaginje. "Učinkovitost javne uprave izjemno vpliva na uspešnost številnih drugih področij, kar je še posebej prišlo do izraza v času epidemije Covid-19. Slednja je terjala prilagoditev državljanov nastalim razmeram, pri čemer so tudi organizacije v javni upravi in javnem sektorju prilagajanje vzele resno in svoje storitve ponudile v obliki, ki so uporabnikom prijazne, napredne, predvsem pa varne", so izpostavili organizatorji natečaja.

Strokovna komisija, sestavljena iz strokovnjakov s področja javnega sektorja, je izbrala pet finalistov "Natečaja za naj izboljšavo v javni upravi – Premik naprej 2021", med katere se je uvrstilo tudi Ministrstvo za javno upravo (MJU) ter zasedlo odlično tretje mesto.

»Pozitivne premike« so finalisti v petek, 17. septembra 2021, predstavili v okviru Dnevov slovenske javne uprave.

Zaupanje predstavlja eno ključnih načel e-storitev v javni upravi, od zanesljive identifikacije uporabnikov do uspešnega zaključka postopka, ki se pogosto izvede z vročitvijo uradnih dokumentov. Kako pomembne so e-storitve, ki jih ponuja javna uprava (kar se je izkazalo ravno v času epidemije Covid-19)  ter kakšne konkretne premike smo v Ministrstvu za javno upravo izvedli na tem področju, je predstavila dr. Alenka Žužek Nemec iz Direktorata za informatiko MJU. Osredotočila se je na poenostavitev prijave za pridobitev mobilne identitete smsPASS, vzpostavitev e-vročanja ter sprejem Zakona o e-identifikaciji in storitvah zaupanja.

Nagrado ministrstva je prevzel mag. Anton Ujčič, namestnik vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za informatiko MJU.

Med finaliste so se uvrstili še: Vrhovno sodišče Republike Slovenije s projektom (izboljšavo) "Elektronske sodne dražbe – eDražbe", ki je zasedlo prvo mesto, ekipa Arhiva Republike Slovenije, ki je predstavila projekt po naslovom "Slovenski elektronski arhiv – informacijska rešitev e-ARH.si" ter prejela drugo nagrado, Ministrstvo za finance s projektom "Osebni portal MFERAC" ter Turizem Ljubljana z izboljšavo "QR premik naprej do (še) bolj trajnostnega turizma".

Vsem nagrajencem, še posebej naši ekipi Ministrstva za javno upravo, iskreno čestitamo za prijavo na natečaj, predstavitev izboljšave ter trud na področju razvoja elektronskih storitev, ki jih ponuja javna uprava.