Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch med rojaki v Clevelandu

Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je prvi dan gostovanja med rojaki v Združenih državah Amerike pričela z obiskom na Generalnem konzulatu RS v Clevelandu, kjer se je zjutraj pogovarjala z nekaterimi slovenskimi podjetniki. Beseda je tekla o možnostih in izzivih tesnejšega povezovanja med številnimi poslovneži in podjetniki slovenskega rodu v ZDA med seboj in s Slovenijo. Skupna ugotovitev vseh je bila, da je potencial takega povezovanja izjemno velik in v korist tako slovenski skupnosti kot Sloveniji kot matični državi.

Sledil je pogovor s predstavnikoma slovenske radijske oddaje Pesmi in melodije iz naše lepe Slovenije in časopisa Slovenski ameriški časi (Slovenian American Times), nato pa obisk AMLA (American Mutual Life Association - Slovenska dobrodelna zveza).  Ministrico dr. Jaklitsch je sprejel njen predsednik Tim Perčič, ki je predstavil njeno delovanje in poslanstvo. Ustanova je v letu 2020 praznovala 110. obletnico ustanovitve. Pri svojem delovanju je vedno zelo pozorna tudi do slovenske skupnosti in tako podpira številne dejavnosti ter tudi sama organizira predvsem družinske dogodke. V lanskem letu, ko so praznovali obletnico, so svoje člane pozvali, da naredijo 110 dobrih del kot priznanje in vodilo njihovega dela v vseh teh desetletjih. Predlog je naletel na izjemno velik odziv in pokazal, da se da tudi v času pandemije veliko narediti za sočloveka in skupnost. 

Na delovnem kosilu se je ministrica srečala s tremi uglednimi politiki slovenskega rodu. Kenny Yuko je član senata zvezne države Ohio, Michael Polensek je clevelandski mestni svetnik z najdaljšim stažem (v mestnem svetu je že od leta 1977), Joe Cimperman, prav tako nekdanji mestni svetnik, pa je predsednik neprofitne organizacije Global Cleveland, katere poslanstvo je mednarodno povezovanje mesta. Vsi trije sogovorniki so izrazili izjemno spoštovanje in občudovanje vsestranskega napredka Slovenije vse od odločilnega obdobja osamosvajanja in mednarodnega priznanja pa do danes.

V razkošni rotundi mestne hiše, na kateri v čast večtedenske serije prireditev Slovenski dnevi v Clevelandu poleg ameriške plapola tudi slovenska zastava, se je ministrica dr. Helena Jaklitsch srečala z županom Frankom Jacksonom. Ta zaključuje svoj četrti županski mandat in s tem tudi svojo politično pot. Vse od nastopa funkcije v letu 2005 je izkazoval izjemno odprtost in razumevanje za številčno slovensko skupnost v mestu in okolici.

V Rotundi je Generalni konzulat RS, ki ga vodi slovenska konzulka Alenka Jerak, v sodelovanju s slovensko skupnostjo pripravil slovesnost v počastitev 30-letnice slovenske osamosvojitve. Kulturnemu programu, v katerem so sodelovali moška zasedba Fantje na vasi in kvartet klarinetov, je sledila podelitev številnih proklamacij ameriških oblasti, ministrica pa je ob koncu svojega svečanega nagovora – nastopila je namreč kot osrednja govorka - županu Franku Jacksonu podelila posebno priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, s katerim se je želela zahvaliti za njegovo naklonjenost in skrb za slovensko skupnost. Priznanje sta prejela tudi AMLA in pa ob 10-letnici delovanja ustanove Global Cleveland, njen predsednik Joe Cimperman.

Ministrica in župan sta skupaj prerezala trak in s tem simbolno odprla razstavo Tehniškega muzeja Slovenije Mi in oni brez meja (Us and Them without Frontiers), pripravljeno v počastitev 30. obletnice samostojne Slovenije. Razstava govori o pomembnih ameriških Slovencih, ki so s svojim delovanjem in ugledom zaznamovali povezavo med državama. Sledila pa je tudi predstavitev slovenske kulinarike v luči vloge Slovenije kot evropske gastronomske regije.

Ministrico je na vseh obiskih spremljal veleposlanik RS v ZDA Tone Kajzer.