Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalnih direktorjev za zadeve EU Slovenije in Portugalske

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je v Lizboni opravila konzultacije z generalnim direktorjem za evropske zadeve na Ministrstvu za zunanje zadeve Portugalske Ruijem Vinhasom. Konzultacije so potekale v okviru odličnega sodelovanja v triu predsedujočih držav Svetu EU Nemčije, Portugalske in Slovenije. Glavna pozornost je bila namenjena pregledu dvostranskih odnosov ter izmenjavi stališč glede aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanj.
stojita drug ob drugem

Konzultacije generalnih direktorjev za zadeve EU Slovenije in Portugalske | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo glede odličnih dvostranskih odnosov in intenzivne dinamike obiskov na visoki ravni, še posebej v času predsedovanja obeh držav Svetu EU. Pozornost sta namenila stanju pandemije v obeh državah, ukrepom za zajezitev širjenja pandemije ter koordinaciji na ravni EU.

Med aktualnimi temami EU sta pozornost namenila tudi odpornosti in okrevanju evropskega gospodarstva, podnebnemu svežnju Pripravljeni na 55, digitalnemu prehodu, socialni dimenziji, trgovinski politiki Unije, migracijam in razmeram v Afganistanu, razpravi o vladavini prava, širitvi EU ter Konferenci o prihodnosti Evrope. Izmenjava je potrdila visoko konvergenco stališč med obema državama.