Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič je pozdravil udeležence ob slavnostnem odprtju Slofesta

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič je na včerajšnjem odprtju tridnevnega festivala Slovencev v Italiji, Slofest, prenesel pozdrave ministrice dr. Helene Jaklitsch, ki se trenutno mudi pri rojakih v ZDA. V svojem nagovoru je čestital Zvezi slovenskih kulturnih društev, da ji je kljub vsem omejitvam, ki jih prinaša pandemija, uspelo organizirati dogodek, ki predstavlja slovensko kulturo in delovanje slovenski društev v Furlaniji Julijski krajini. Slofest je označil kot dogodek, ki na nov način prikazuje to, o čemer ne more biti nobenega dvoma - da je slovenska kultura prisotna in živa ne le na Tržaškem, ampak tudi v samem središču Trsta že stoletja.

Odprtje so popestrili Glasbena matica FJK - Godalni komorni sestav in nastopajoči Nikla Petruška Panizon in Patrizia Jurinčič Finžgar z izvedbo koncerta in recitala Da jo ljubim - recitala poezij slovenskih pesnikov, ki so jih prebirali v slovenskem in italijanskem jeziku.

Slofest poteka od 17. do 19. septembra in združuje ideje, dogodke, glasbo, filme, književnost, igre in razmišljanja, ki jih želi slovenska narodna skupnost predstaviti Trstu, deželi Furlaniji julijski krajini in vsem, ki pridejo v stik z njo. Letošnji festival ponuja pester nabor kar 40-ih dogodkov, ki se se odvijajo na glavnem prizorišču v Trstu na Trgu Svetega Antona Novega, kot tudi na drugih prizoriščih v Gorici, Reziji in Kanalski dolini. Slofest ustvarja dialog in spodbuja medsebojno spoznavanje med prebivalci dežele.