Skoči do osrednje vsebine

Na 53. MOS predstavili aktualne projekte na področju lesarstva

V okviru 53. MOS je potekal dogodek Aktualni projekti na področju lesarstva, ki ga je organiziral Direktorat za lesarstvo iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na strokovnem posvetu za lesarje smo s partnerji predstavili evropske usmeritve, študijo Fit for 55, nove smernice v oblikovanju, pomemben del dogodka pa so bile tudi predstavitve projektov študentov Višje strokovne šole za les in oblikovanje materialov Lesarske šole Maribor.
Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo, z lesenim metuljčkom

Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo | Avtor: Mitja Špes

V uvodnem nagovoru je Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo, omenil dobro sodelovanje direktorata z izobraževalnimi in raziskovalnimi institucijami, tako preko organizacije izobraževalnih delavnic kot pri pripravi študij in strateških dokumentov. »Mladi predstavljajo prihodnost slovenske lesne industrije, zato jim na direktoratu posvečamo posebno pozornost. Pomembno je, da mlade navdušimo nad lesom, da se odločijo za delo in poklic povezan z lesom,« je povedal. Aktivni so tudi pri sofinanciranju razvoja novih izdelkov, posodobitve proizvodnih procesov, nastopov podjetij na mednarodnih sejmih, podpirajo investicije ter skrbijo za povečanje ozaveščenosti splošne javnosti o vseh prednostih lesa z različnimi promocijskimi aktivnostmi.

Miroslav Novak, ravnatelj Višje strokovne šole za les in oblikovanje, materialov v Mariboru je zatem opozoril na pomen šolstva in na vlogo oblikovanja v lesarstvu. "Imamo žlahten material, ki ga je treba oblikovati," je izpostavil ter dodal, da morajo biti vsebine, ki so zahtevane v šolah, aktualne za prihodnost, le tako so lahko izdelki študentov pripravljeni za globalni trg. Poudaril je še, da mora za tržno priložnost izdelek biti tehnično dovršen in oblikovno všečen.

Udeležence dogodka je pozdravil tudi Branko Meh, predsednik OZS, ki pravi da se moramo pogovarjati o lesnem podjetništvu, saj imamo veliko podjetij, ki proizvajajo izdelke z visoko dodano vrednostjo. Spomnil je tudi na dodatne možnosti zaposlitve in razvoj slovenskega podjetništva, ki lahko izhaja iz lesne surovine, ki jo imamo dovolj.

Sledilo je predavanje na temo evropskih usmeritev in študije Fit for 55, ki jo je predstavil Elvi Rwankuba iz Deloitte svetovanje. Zakonodajni sveženj Fit for 55 (Pripravljeni na 55), ki ga je julija predstavila Evropska komisija, in ki zasleduje cilj vsaj 55-odstotnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov v EU do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 1990, predstavlja za lesno industrijo kot panogo, ki temelji na naravno obnovljivi surovini, ki skladišči ogljik, veliko priložnost. Študija, ki so jo za naše ministrstvo izdelali mednarodno priznani strokovnjaki iz Innorenew in Deloitte, podaja nekaj ključnih smernic za odziv Slovenije na te predloge, med drugim, da si moramo prizadevati, da se uporaba lesenih izdelkov namesto takih iz energijsko zahtevnejših materialov ali iz fosilnega vira ovrednoti kot zmanjšanje emisij, dodatno pa se kot ponor ogljika prepozna skladiščenje biogenega ogljika v lesnih izdelkih.

Matej Feguš iz podjetja Donar je nato v svojem predavanju na temo oblikovanja v lesarstvu opozoril na nove trajnostne smernice oblikovanja: "Dizjan nima le funkcijo lepote ampak ima nek družbeni učinek." Predstavil je prizadevanja in načela, ki se jih pri oblikovanju in proizvodnji izdelkov držijo v podjetju Donar, med drugim da so izdelki skladni s principi krožne ekonomije in ponovne uporabe. "Ključ do uspeha je lastna blagovna znamka in vlaganje v to znamko," je zaključil.

Dogodek se je nadaljeval s predavanji profesorjev lesarske šole Maribor, ki so predstavili šolo in smeri oblikovanja, vloge projektnih tednov pri študiju in potrebne veščine za restavriranje. Svoje projekte oz. izdelke so nato predstavili štirje študenti, med izdelki so bili torbica, svetilka, skrinjica in miza.

Dogodek se je zaključil z ogledom razstave Čar lesa, ki si jo lahko obiskovalci MOS-a ogledajo vse dni sejma, do 19. septembra 21 v dvorani L1.

Vabimo vas tudi, da si ogledate posnetek dogodka, ki je objavljen na naši Facebook strani.