Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Anže Logar na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v vlogi visokega predstavnika Slovenije za odnose med Svetom EU in Evropskim parlamentom med 13. in 16. septembrom 2021 udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta. V imenu Sveta Evropske unije je zagotovil zavezanost prizadevanjem za zaščito evropskih demokracij in spoštovanju pravne države znotraj EU ter napredku pri zakonodajnem postopku za sveženj Pripravljeni na 55.

Minister se je v imenu predsedstva odzval na govor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju Evropske unije. Zagotovil je, da je tudi v cilje in prednostne naloge slovenskega predsedovanja močno vtkana evropska duša, ki jo odraža slogan: Skupaj. Odporna. Evropa.

V tej vlogi se je minister dr. Logar vključil v razpravo v okviru evropskega zelenega dogovora: »Sveženj Pripravljeni na 55 (Fit for 55) je prednostna naloga predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. To bo prispevek Unije k spopadu z izzivi zaradi podnebnih sprememb ter naša priložnost, da vodimo z zgledom in zagotovimo blaginjo za vse evropske državljane.«

V razpravi o vohunski programski opremi Pegasus je minister dr. Logar poudaril kibernetsko varnost kot eno ključnih prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. »Svet EU ostaja zavezan prizadevanjem za zaščito evropskih demokracij in spoštovanju pravne države. Kot predsedujoča država si bomo še naprej prizadevali za digitalno odpornost in izboljšano kibernetsko varnost,« je poudaril minister. Sodeloval je tudi v razpravi o svobodi medijev in vladavine prava na Poljskem.

Minister dr. Logar je ob mednarodnem mesecu otroškega raka in pred začetkom plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta poslankam in poslancem predstavil projekt Zlata pentlja. Skupina otrok in mladostnikov, ki so raka že preboleli ali ga še prebolevajo ter o tej bolezni ozaveščajo druge in jim nudijo podporo, mu je prejšnji teden predala zlate pentljice. Te simbole ozaveščanja je minister izročil vodjem poslanskih skupin.

Ob robu plenarnega zasedanja se je minister dr. Logar srečal tudi z evropskim poslancem in poročevalcem za Srbijo Vladimírjem Bilčíkom ter z evropskim poslancem in poročevalcem za Severno Makedonijo Ilhanom Kjučjukom, s katerima se je pogovarjal o širitvi EU na Zahodni Balkan, kar je tudi ena prednostnih nalog v času slovenskega predsedovanja.

Minister dr. Logar je ob zaključku zasedanja podpisal uredbo o instrumentu za predpristopno pomoč (IPA III). Gre za enega dosežkov v času našega predsedovanja, ki predstavlja pravno podlago za nadaljnjo pomoč državam Zahodnega Balkana pri vključevanju v EU.