Skoči do osrednje vsebine

Kangler v Sarajevu o sodelovanju in migracijah

Državni sekretar Franc Kangler z delegacijo se je v Sarajevu srečal z ministrom za varnost Bosne in Hercegovine Selmom Cikotićem. Glavne teme pogovora so bile krepitev sodelovanja in izmenjave informacij na področju migracij, krepitev dvostranskega in regionalnega policijskega sodelovanja ter aktivnosti v okviru prioritet sodelovanja z Zahodnim Balkanom na področju notranjih zadev med predsedovanjem Slovenije Svetu EU.
Državni sekretar Franc Kangler in minister BiH za varnost Selmo Cikotić se rokujeta v pisarni.

Državni sekretar Franc Kangler in minister BiH za varnost Selmo Cikotić sta se srečala v Sarajevu.

Sodelovanje z Zahodnim Balkanom je ena izmed prioritet delovanja Slovenije in njenega predsedovanja Svetu EU. Kot je povedal državni sekretar, so odnosi med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino dobri in tradicionalno prijateljski: »Medsebojno dobro sodelovanje in zaupanje sta zelo pomembna tudi pri aktivnostih za učinkovito upravljanje z migracijami.« Med ključnimi izzivi v regiji na tem področju še vedno ostajajo nespoštovanje sporazumov o vračanju in ponovnem sprejemu, nezmožnost vračanja v države izvora oziroma tranzita, tihotapljenje migrantov in povečano delovanje organiziranih kriminalnih združb, pa tudi pomanjkanje politične volje za naslavljanje izzivov in proaktivno upravljanje migracij.

»Delovni obisk naših strokovnjakov za identifikacijo in varnostno preverjanje migrantov se mi zdi koristen in učinkovit način za izmenjavo znanja in izkušenj, ki bo prispeval k učinkovitejšemu delu naših strokovnih služb (predvidoma bo še ta mesec),« je dejal državni sekretar. V tej luči je izpostavil tudi dogajanje v zadnjem obdobju v Afganistanu: »Ključno je, da še naprej skrbimo za visoko stopnjo varnosti, zato moramo intenzivno spremljati razmere v Afganistanu, ki lahko vplivajo na varnostne razmere v EU in regiji, zlasti na področju terorizma in organiziranega kriminala.«

Slovenija bo Bosni in Hercegovini tudi v prihodnje nudila vso možno podporo pri aktivnostih, ki sledijo prošnji za članstvo v EU. Prav tako sta notranje ministrstvo in Policija s svojimi strokovnjaki še naprej pripravljena pomagati tako s študijskimi obiski in delavnicami kot s sodelovanjem v projektih twinning.

Bosna in Hercegovina je prva od držav, ki je odgovorila na pobudo Slovenije za sklenitev Izvedbenega protokola o sodelovanju na področju boja proti trgovini z ljudmi in zlorabi otrok. »Na ta način ste poslali jasno sporočilo, da je krepitev sodelovanja na tem področju zelo pomembna. Načrtujemo, da bi oba ministra protokol podpisala v času našega predsedovanja, ob robu ministrskega srečanja v Sloveniji,« je v pogovoru z ministrom Selmom Cikotićem povedal državni sekretar Franc Kangler.

Sogovornika sta ugotovila, da je protokol pretežno vsebinsko usklajen, podpis pa je predviden 12. novembra 2021 na Brdu.

Delegaciji Slovenije ter Bosne in Hercegovine sedita za sejno mizo.

Sestanek je bil namenjen sodelovanju in migracijam.