Skoči do osrednje vsebine

Dvajseta obletnica Evropskega tedna mobilnosti

Na Ljubljanskem gradu so podelili priznanja sedmim občinam, ki v lokalnem okolju spodbujajo aktivno in trajnostno mobilnost že dvajseto leto zapored.

Mestni občini Celje, Mestni občini Koper, Mestni občini Ljubljana, Mestni občini Maribor, Mestni občini Murska Sobota, Mestni občini Nova Gorica in Občini Gornja Radgona so čestitali minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, evropska komisarka za promet Adina Vălean in nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti.

Na dogodku je potekala slavnostna podelitev priznanj s plaketami vsem sedmim občinam, ki se že od začetka projekta leta 2002 zavzemajo za aktivnejšo mobilnost svojih občanov.

Nagrajenim občinam je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec čestital za dolgoletno delo, trud, vztrajnost in veliko mero inovativnosti. Ob tem je poudaril, da se Ministrstvo za infrastrukturo trudi nuditi čim več podpore občinam. »Ne le v obliki primerov dobrih praks, temveč tudi finančno. Zato smo letos ponovno izvedli javni razpis za sofinanciranje ukrepov v času Evropskega tedna mobilnosti,« je povedal minister Vrtovec. Sredstva bo prejelo kar 57 občin od rekordnih 84, kolikor se jih letos udeležuje Evropskega tedna mobilnosti.

Ključni pomen načrtovanja trajnostne mobilnosti s poudarkom na javnem in kolektivnem transportu je izpostavila tudi Adina Vălean, evropska komisarka za promet: »Teme letošnjega Evropskega tedna mobilnosti so varnost, zdravje in trajnostna mobilnost, ki so še posebej izpostavljene v strategiji za trajnostno in pametno mobilnost Evropske komisije.« V video nagovoru je še posebej čestitala Mestni občini Ljubljana, ki je doslej dvakrat osvojila nagrado Evropskega tedna mobilnosti, ter se vsem sedmim občinam zahvalila za njihove izredne dosežke.

Predstavniki občin, ki so prejeli nagrade za 20 let aktivnega sodelovanja na Evropskem tednu mobilnosti, so poudarili pomen priznanja za svoje dosežke. V vseh nagrajenih mestih se je skozi leta prav zaradi ukrepov v okviru ETM spremenilo zavedanje o pomenu trajnostne mobilnosti. Občani z vedno večjo naklonjenostjo sprejemajo preurejanje ulic, se vozijo s kolesom, koristijo javni potniški promet in hodijo.

Uradni del dogodka je sklenila nacionalna koordinatorica Evropskega tedna mobilnosti Polona Demšar Mitrovič s pozivom evropskim ministrom, pristojnim za promet in energijo, ki se bodo čez teden dni v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU sestali na Brdu pri Kranju, naj še naprej podpirajo razvoj trajnostne mobilnosti. Le sistemska podpora lahko namreč ljudem pomaga spremeniti potovalne navade.