Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na okrogli mizi o vključenosti Zahodnega Balkana v dialog o prihodnosti Evrope

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je na povabilo nadomestnega ministra na Ministrstvu za zunanje zadeve Grčije Miltiadisa Varvitsiotisa v Solunu v funkciji so-predsedujočega Konferenci o Prihodnosti Evrope udeležil okrogle mize z naslovom "Zahodni Balkan se vključi v dialog o prihodnosti Evrope".
udeleženci na forumu

Državni sekretar Gašper Dovžan na okrogli mizi o vključenosti Zahodnega Balkana v dialog o prihodnosti Evrope | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar Dovžan je obžaloval odločitev, da države Zahodnega Balkana formalno niso vključene v Konferenco o prihodnosti Evrope. Ob tem je pozval, da njihovi predstavniki kar se da številčno uporabijo večjezično multimedijsko platformo, ki jo je pripravila Evropska komisija. Izpostavil je slovensko podporo širitvi EU na države Zahodnega Balkana, kar je Slovenija vključila tudi med prioritete predsedovanja Svetu Evropske unije. Ob tem je predstavil priprave ne Vrh EU z državami Zahodnega Balkana, ki bo 6. oktobra potekal v Sloveniji.

Predstavniki držav Zahodnega Balkana so izpostavili evropsko perspektivo kot edino pravo izbiro za države v regiji. Izrazili so obžalovanje, da države niso formalno vključene v Konferenco o prihodnosti Evrope, saj je evropska perspektiva edina pot naprej za regijo. Ob tem so opozorili, da EU ni zaokrožena celota dokler - skladno z odločitvijo, ki jo je EU sprejela leta 2007 v Solunu - države Zahodnega Balkana ne postanejo njen integralni del.