Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti: kultura pomembno prispeva k povezovanju držav

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 15. septembra 2021, na bilateralnem srečanju na Dunaju sestal z avstrijsko državno sekretarko, pristojno za kulturo, mag. Andreo Mayer. Strinjala sta se, da ustvarjalci na področju kulture pomembno prispevajo k povezovanju med državama.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo, da je do srečanja prišlo navkljub zdravstvenim razmeram. Ocenila sta, da je sodelovanje med državama izvrstno, v pripravi pa je tudi nova pogodba o bilateralnem sodelovanju med državama.

Minister za kulturo dr. Simoniti je državno sekretarko mag. Mayer seznanil, da se je pred bilateralnim srečanjem sestal s Slovenci, ki uspešno delujejo in ustvarjajo na Dunaju –  Aljažem Arihom, vodjo Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji – SKICA, Martinom Kušejem, direktorjem dunajskega gledališča Burgtheater, Tanjo Prušnik, umetnico in vodjo dunajskega Künstlerhausa, in Borisom Podrecco, slovenskim arhitektom, ki sodi med najbolj znane evropske arhitekte. Kot je povedal minister za kulturo dr. Simoniti, so ravno ti uspešni Slovenci eni od tistih kulturnikov, ki predstavljajo pomembno vez med državama, saj si s svojim delom prizadevajo krepiti vezi in sodelovanje med njima.

Ob tem je avstrijska državna sekretarka mag. Mayer poudarila, da Avstrija daje zelo velik poudarek na rabo in ohranjanje slovenščine, ustvarjanje slovenskih umetnikov, slovensko literaturo. Lani je, na primer, pisatelj Drago Jančar prejel prestižno Avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost. Avstrija to visoko priznanje podeljuje evropskim avtoricam in avtorjem za celoten knjižni opus. Jančar se je tako pridružil vrhunskim prejemnikom te nagrade, med katerimi so Umberto Eco, Salman Rushdie, Milan Kundera in Václav Havel.

Sogovornika sta na srečanju med drugim spregovorila tudi o Bauhausu kot konceptu, ki združuje tradicionalno in sodobno oziroma tradicionalno nadgrajuje z novim.

Ob koncu srečanja je minister za kulturo dr. Simoniti izrazil željo, da bi v Sloveniji pripravili večjo razstavo del sodobnih avstrijskih umetnikov in umetnic, s katero bi tudi v Sloveniji dobili vpogled v aktualno umetniško produkcijo Avstrije.

Srečanje je bilo uspešno, pestro in zelo raznoliko. 

Minister za kulturo dr. Simoniti bo uradni obisk na Dunaju zaključil nocoj z odprtjem razstave "Alma M. Karlin – Sama okoli sveta" v dunajskem muzeju Weltmuseum, na katerem bo imel nagovor.

Razstava o presunljivi življenjski zgodbi svetovne popotnice, pisateljice, ljubiteljske raziskovalke, poliglotke in teozofinje Alme M. Karlin je nastala v sodelovanju enega najuglednejših evropskih etnografskih muzejev Weltmuseum in Pokrajinskega muzeja Celje, ob podpori slovenskega veleposlaništva na Dunaju in Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji (SKICA). Razstava, ki bo na ogled do 18. januarja 2022, po oceni strokovnjakov predstavlja vrhunski dosežek za slovensko muzejsko stroko.

Več o razstavi na strani muzeja Weltmuseum Dunaj.