Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na dogodku Po Primorsko

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes dopoldne udeležil dogodka Po Primorsko, ki tradicionalno poteka na dan vrnitve Primorske k matični domovini. Gre za »kulinarično doživetje v središču Ljubljane«, ki ga od leta 2015 pripravljajo primorska živilska podjetja in zadruge v sodelovanju z GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij.

Tradicionalne recepte Primorske oživljajo in ohranjajo primorska živilska podjetja in zadruge, ki se že od leta 2015 s svojimi izdelki, v tednu, ko obeležujemo priključitev Primorske k matični domovini, s svojimi izdelki širši javnosti predstavljajo v centru Ljubljane. Pod skupnim imenom Po primorsko delujejo Pivka perutninarstvo in Delamaris, Kras, Mlinotest, Mlekarna Planika, Vinakoper, Vinakras, Vinska klet "Goriška Brda", KZ Agraria Koper, KZ Tolmin in KGZ Idrija.

Na današnjem dogodku je prisotne nagovoril tudi minister dr. Jože Podgoršek. Poudaril je pomembo vlogo tovrstnih dogodkov za krepitev zavednja o lokalni hrani, ohranjanju domačega. »Mediteransko okolje daje primorskim jedem in vinom poseben pečat. Tradicionalne recepte oživljajo in ohranjajo tudi primorska živilska podjetja in zadruge s svojimi izdelki širši javnosti predstavljajo v osrčju Ljubljane«.

Slovenska hrana in pijača sta po besedah ministra v primerjavi z velikimi državami proizvajalkami hrane butični, a ravno zaradi tega izjemni. »Z gotovostjo lahko trdim, da je v zavesti potrošnikov vse bolj prisotna težnja po lokalno pridelani hrani. Pred nami vsemi je velik izziv, da si še naprej prizadevamo, da bo potrošnik med raznoliko ponudbo dolgoročno ohranil zaupanje v slovensko hrano in vedno znova posegal po njej«. Ključnega pomena pa je delovanje in sodelovanja celotne agroživilske verige.