Skoči do osrednje vsebine

Iz naslova nasledstva Sloveniji dodeljeno tudi stanovanje nekdanje SFRJ v Rimu

Na 20. zasedanju Skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ, po Prilogi B Sporazuma o nasledstvu, ki se ga je v Sarajevu 13. in 14. septembra 2021 udeležil pooblaščenih predstavnik Republike Slovenije za ta vprašanja, veleposlanik Jožef Drofenik, generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve z delegacijo, je bilo Republiki Sloveniji dodeljeno stanovanje nekdanje SFRJ v Rimu.

skupinska fotografija udeležencev pred zastavami

Udeleženci 20. zasedanja Skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Stanovanje v Rimu se sicer uporablja kot diplomatska rezidenca veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu Vatikan. Na zasedanju Skupnega odbora je bilo dogovorjeno, da bo Republika Srbija dokumentacijo o stanovanju predala do konca letošnjega leta, nato bodo sledili postopki za prepis lastništva na Republiko Slovenijo.

Na zasedanju so pooblaščeni predstavniki sprejeli načelno odločitev, da se veliki diplomatski kompleks nekdanje SFRJ v New Delhiju fizično razdeli med štiri države naslednice, vendar je do končne odločitve potrebno opraviti še nekatere dodatne uskladitve. Potrditev takšnega dogovora bi omogočila, da se Sloveniji, ki pri delitvi kompleksa New Delhi ne sodeluje, v regiji Azija dodeli zemljišče/parcela nekdanje SFRJ v Bejrutu.

Republika Slovenija je do sedaj iz naslova nasledstva prevzela že 12 diplomatskih nepremičnin nekdanje SFRJ (v Washingtonu, Milanu, Celovcu, Sao Paulu, Brasilii,  Bamaku, Rabatu, Georgetownu, po dve nepremičnini v Dar es Salaamu in v Rimu) ter dobila 14 odstotkov kupnine od skupnih prodaj nepremičnin nekdanje SFRJ v Tokiu, Bonnu in rezidence v New Yorku. Republika Slovenija je tako izkoristila že več kot 80 odstotkov kvote, ki ji pripada iz naslova sukcesije diplomatskih nepremičnin.

V kratkem je pričakovati tudi zaključek prodaje 14 odstotnega solastniškega deleža Republike Slovenije na nepremičnini (veleposlaništvo in rezidenca) nekdanje SFRJ v Bernu, od katere bo Slovenija prejela 1,089.200 CHF.

V zaključni fazi razdelitve diplomatskih nepremičnin bodo države naslednice morale dogovoriti še sukcesijo velikega diplomatskega kompleksa nekdanje SFRJ v Moskvi ter zaključiti skupno prodajo Misije nekdanje SFRJ v New Yorku.