Skoči do osrednje vsebine

Hojs z madžarskim kolegom predvsem o aktualnih razmerah na področju varnosti in migracij

Ob robu srečanja predsednikov vlad Slovenije in Madžarske se je minister za notranje zadeve Aleš Hojs srečal z madžarskim kolegom dr. Sándorjem Pintérjem. Osrednja pozornost njunega pogovora je bila namenjena aktualnim razmeram na področju varnosti in migracij.

Kot je dejal Hojs, so razmere v Belorusiji in Afganistanu vplivale na potek slovenskega predsedovanja Svetu EU: »Zavedamo se, da imamo kot predsedujoča država veliko odgovornost pri koordiniranju teh aktivnosti.« Ministra sta se strinjala, da je bil odziv EU ob povečanju nezakonitih prehodov iz Belorusije v EU hiter in učinkovit. Glede Afganistana sta izpostavila pomen enotnosti držav članic EU, ki se odraža tudi v soglasno sprejeti izjavi notranjih ministrov konec avgusta.

Slovensko predsedstvo si prizadeva za uresničitev prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU, pri tem pa tudi za napredek pri obravnavi zakonodajnih aktov v okviru pakta o migracijah in azilu. Minister Hojs se je ob tem madžarskemu kolegu zahvalil za vabilo na prihodnje zasedanje držav V4 v začetku oktobra v Budimpešti. "Kolegom bom predstavil načrte na Svetu notranjih ministrov, ki bo nekaj dni za tem v Luksemburgu. Osredotočili se bomo na uredbo o preverjanju (screening). Pomembno je namreč krepiti varnost, tudi v luči aktualnih razmer." Minister je še dodal, da delo v okviru Sveta intenzivno teče na strokovni ravni.

Ministra sta se strinjala, da je nujno preprečiti nenadne množične migracijske tokove v EU in pritisk na zunanje meje EU. »To lahko storimo le z ustrezno pripravljenostjo, obenem pa moramo biti previdni pri podajanju izjav, ki bi lahko predstavljale vzpodbude za nezakonite migracije,« je dejal Hojs. Govorila sta tudi o migracijskih pritiskih na južno mejo EU, ki jih predsedstvo ne želi podcenjevati.

Ob tej priložnosti se je minister Hojs zahvalil za pomoč Madžarske in njihovih policistov pri varovanju slovensko-hrvaške meje.

Sándor Pintér, madžarski notranji minister in delegacija za mizo

Sándor Pintér, madžarski notranji minister | Avtor: MNZ

1 / 2