Skoči do osrednje vsebine

10. dan slovenske gospodarske diplomacije na 53. MOS v Celju

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je v okviru 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju potekal 10. dan slovenske gospodarske diplomacije. Dogodka so se udeležili tuji veleposlaniki in častni konzuli v Republiki Sloveniji ter številni predstavniki slovenskih podjetij in institucij. "Gospodarska diplomacija je pomemben del zunanjepolitičnih aktivnosti Slovenije in predstavlja splet akterjev in vzvodov, preko katerih odpiramo vrata slovenskemu gospodarstvu na tujih trgih," je v uvodnem nagovoru poudaril državni sekretar dr. Raščan.

Državni sekretar dr. Raščan je uvodoma predstavil aktivnosti gospodarske diplomacije v zadnjih dveh letih, ki so kljub pandemiji covida-19 redno potekale, čeprav mnoge na drugačen način, kot pred pandemijo. Izrazil je zadovoljstvo, da je MOS za razliko od lanskega leta, ko pandemija tega ni dopuščala, letos ponovno organiziran. Poudaril je, da je Celjski sejem odlična priložnost za pozicioniranje podjetij na trgu in da si bomo na Ministrstvu za zunanje zadeve še naprej prizadevali, da bo gospodarska diplomacija aktivna in kakovostna pri reševanju izzivov slovenskega gospodarstva v tujini. Poleg državnega sekretarja dr. Raščana je udeležence nagovoril še Andrej Čuš, državni sekretar v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Uvodnim nagovorom je sledila okrogla miza z naslovom "Slovensko gospodarstvo in gospodarska diplomacija v času globalnih gospodarskih sprememb", ki jo je moderiral dr. Slobodan Šešum, generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo v Ministrstvu za zunanje zadeve. Na okrogli mizi so sodelovali vidni predstavniki slovenskega gospodarstva, in sicer direktorji podjetij Pipistrel, Duol, HiDria, Lotrič meroslovje in MIK Celje, ki so tudi inovatorji in vizionarji ter zelo vpeti v mednarodno poslovanje. V središču razprave na okrogli mizi je bil odziv na podnebne spremembe in pandemijo skozi inovacije ob podpori gospodarske diplomacije. Sodelujoči so pohvalili podporo gospodarske diplomacije in izrazili pričakovanje po njeni krepitvi, predvsem na trgih izven Evrope.

Madžarska je letos partnerska država MOS v Celju. Ob tej priložnosti je potekalo tudi srečanje med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Madžarske. Državni sekretar dr. Raščan je s podpredsednikom madžarske vlade dr. Zsoltom Semjénom podpisal Memorandum o soglasju o pospeševanju stabilizacije, okrevanja in sprave prek humanitarne pomoči in razvojnega sodelovanja v odziv na humanitarne krize in preganjanje verskih manjšin po vsem svetu. Plenarno srečanje pa sta gostila predsednika vlad obeh držav Janez Janša in Viktor Orbán.