Skoči do osrednje vsebine

Zgradili bomo novi policijski postaji Šentjur in Laško

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs z delegacijo se je v okviru vladnega obiska v Savinjski regiji srečal z vodstvom in policisti Policijske uprave Celje, obiskal policijske postaje Šentjur, Laško in Žalec ter se sestal z županoma občin Šentjur in Žalec.

Delegacija si je najprej ogledala jugovzhodni del državne meje. Delež obravnavanih nezakonitih migrantov na območju Policijske uprave Celje v vsej državi je sicer dva odstotka. Na celotnem območju državne meje je videonadzorni sistem, ki pokriva najbolj kritične točke. Vzpostavili smo dva nadzorna centra, in sicer v Bistrici ob Sotli in Rogaški Slatini.

Lani smo občinam ob zunanji schengenski meji v Savinjski regiji (občine Rogatec, Podčetrtek in Rogaška Slatina) že povrnili prek 177 tisoč evrov za stroške med drugim zaradi obnove poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in za druge stroške za večjo varnost občanov. Tudi za letos smo zagotovili 2,5 milijona evrov za enkratno povračilo. Za občine Rogatec, Podčetrtek in Rogaška Slatina je tako predvidenih skoraj 195 tisoč evrov. Župani morajo račune, utemeljitve namenske porabe in druge listinske dokaze predložiti ministrstvu do 30. novembra 2021.

Z gradnjo novih policijskih postaj Šentjur in Laško bomo v vsaki stavbi zagotovili prostore za 35 delovnih mest, ocenjena vrednost posamične investicije pa je tri milijone evrov. Z Občino Šentjur smo že podpisali pismo o nameri z dogovorom o zamenjavi zemljišč, na katerih bo zgrajena nova policijska postaja. Kot je v izjavi za javnost povedal minister Hojs, sta si z županom Občine Šentjur mag. Markom Diacijem pogledala novo lokacijo za policijsko postajo. "Jaz upam, da bo župan v čim krajšem času spremenil občinski prostorski akt, ki bo omogočal gradnjo policijske postaje na tem novem mestu. Ta lokacija je izjemno primerna, ob glavni cesti. Ocenjujem, da bi - če bi občina svoje obveznosti naredila v roku dobrega leta – gradnjo in zaključek nove policijske postaje dočakali v roku dveh let."

Na Policijski upravi Celje se je delegacija srečala z vodstvom uprave in večino komandirjev. "Želijo si nadgradnje tistega dela policijske uprave, ki je nekaj nižji, zato da se ustrezno uredijo prostori za vadbo in usposabljanje policistov. Ta projekt na žalost še niti ni idejno zasnovan, tako da bo treba še kar nekaj časa za realizacijo," je ob koncu obiska v Savinjski regiji dejal minister.