Skoči do osrednje vsebine

Začenja se Festival odprte hiše Slovenije

Danes je potekal uvodni novinarski dan pred 12. arhitekturnim festivalom OHS 2021, ki bo od 17. do 19. septembra 2021. Udeleženci so si ogledali stanovanjsko stavbo Aktivna hiša, prvo slovensko družinsko hišo s certifikatom Activ House, ki s svojimi tehnološkimi in arhitekturnimi rešitvami omogoča zdravo in udobno bivanje v lesu in z obiljem dnevne svetlobe ter nima negativnih vplivov na okolje.
Obiskovalci v odprti hiši v Domžalah ob leseni steni

Odprta hiša v Domžalah | Avtor: Darko Sajko

Gosta novinarskega obiska sta bila generalni direktor Direktorata za lesarstvo Danilo Anton Ranc in direktor javne agencije SPIRIT Slovenija dr. Tomaž Kostanjevec, ki sta uvodoma nagovorila prisotne. Generalni direktor Direktorata za lesarstvo pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je spomnil na prednosti, ki jih ima lesena gradnja v primerjavi s klasično in predstavil prizadevanja direktorata k spodbujanju lesene gradnje:

»V avgustu sprejeti Uredbi o spremembah in dopolnitvah Uredbe o zelenem javnem naročanju  so bile, na pobudo MGRT, med predmete zelenega javnega naročanja poleg poslovnih in upravnih stavb dodatno uvrščene tudi stavbe splošnega družbenega pomena in stanovanjske stavbe za posebne družbene skupine. Poleg tega so na našo pobudo med predmete zelenega javnega naročanja uvrstili tudi stavbno pohištvo in protihrupne cestne ograje.« Povedal je tudi, da na ministrstvu pričakujemo, da bodo navedene spremembe pozitivno vplivale na povečanje deleža doma predelanega lesa in zmanjšanje izvoza nepredelane hlodovine ter prispevale k znižanju emisij toplogrednih plinov pri nas ter dodal, da podpiramo tudi vse tovrstne projekte za promocijo lesene gradnje.

Organizacija festivala je pozdravil tudi direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija, saj SPIRIT Slovenija skupaj z Direktoratom za lesarstvo že od leta 2013 izvaja vrsto aktivnosti za promocijo slovenskega lesa in lesenih izdelkov doma in v tujini. Z aktivnostmi krepijo zavedanje o lesu in si prizadevajo za pozitivno podobo lesa v javnosti. Tako se že nekaj let partnersko vključujejo v projekt Odprte hiše Slovenije s čimer izobražujejo javnost o primerih dobrih praks in o vrednotah dobro oblikovanega in grajenega prostora.

Po uvodnih nagovorih je sledila predstavitev certifikata Activ House in ogled kratkih filmov o arhitekturi v lesu ter voden ogled hiše s predstavniki podjetja Lumar in Velux.

Festival Odprte hiše Slovenije najširši javnosti ponuja brezplačne oglede odlične arhitekture in prostorskih ureditev. Tema letošnjega festivala »Arhitektura gradi skupnost« je namenjena ključnemu vprašanju današnjega sveta – kako in na kakšen način bomo živeli skupaj? V programu festivala je več kot 50 objektov, zunanjih ureditev in vodenj, ki si jih lahko ogledate na spletni strani OHS.