Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. septembra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.07 se je na Kredarici, občina Kranjska Gora, poškodoval planinec. Aktivirani so bili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo reševalcev na krovu. Planinca so oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.16 se je pri sestopu iz planine Javoršček v Bovcu, planinec izgubil ter zaprosil za pomoč.  Reševalci GRS Bovec so planincu nudili pomoč z vrvno tehniko in ga pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.19 se je v naselju Kokošnje v občini Domžale pri delu v gozdu poškodoval delavec. Gasilci Civilne zaščite Republike Slovenije (CZR) Domžale so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale, ki so poškodovanca nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 14.25 se je v Rucmanci, občina Sveti Tomaž, pri delu s traktorjem poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ormož in Trnovci so pomagali reševalni ekipi NMP Ormož pri reševanju. Občan je na kraju poškodbam podlegel.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 18.07 je posadka helikopterja Slovenske vojske s helikopterjem v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske enote nujne medicinske pomoči na Brniku iz Metlike prepeljala poškodovano osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.01 sta na glavni cesti v Bodrišni vasi, občina Šmarje pri Jelšah, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, očistili vozišče, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Šmarje pri Jelšah in ga nato prepeljali v SB Celje.

Ob 14.39 se je v naselju Voduce, občina Šentjur, zgodila prometna nesreča. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč ponesrečencu, odklopili akumulator, očistili vozišče, in nudili pomoč policiji. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in prepeljali v bolnišnico Celje reševalci NMP Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.28 je na stranski cesti pod Kortami, občina Izola, voznik z motornim kolesom zdrsnil s ceste. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so nudili pomoč pri dvigu motorja. Motorist se v nesreči ni poškodoval.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.57 sta v Rožni dolini v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in očistili vozišče razlitih motornih tekočin. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana reševalci NMP Ljubljana.

Ob 14.13 se je v Podrečju v Domžalah pri padcu s kolesom poškodoval otrok. Gasilci CZR Domžale so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila reševalcem NMP Domžale, ki so ga nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 18.41 sta na Zrkovski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so nudili pomoč službi NMP, posuli iztekle tekočine, odklopili akumulatorje in naletno zavarovali lokacijo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.39 so na avtocesti A2 med priključkoma Kronovo in počivališče Starine v smeri Ljubljane, občina Novo mesto, trčili dve osebni in tovorno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanih, odklopili akumulatorja na osebnih vozilih, z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah in usmerjali promet. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so tri poškodovane osebe oskrbeli in odpeljali v novomeško bolnišnico. Dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) so postavili prometno signalizacijo.

Izpostava Postojna

Ob 18.59 sta na Bazoviški cesti v Ilirski Bistrici, trčila osebno vozilo in kolo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč NMP Ilirska Bistrica pri prenosu in oskrbi poškodovane osebe. Poškodovani kolesar je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Ob 21.35 je v naselju Lokev, občina Sežana, padel kolesar in se telesno poškodoval. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali mesto dogodka, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana, ki so ga dokončno oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 13.25 sta v naselju Spuhlja , občina Ptuj, trčili vozili, in sicer osebno in tovorno. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, iz osebnega vozila rešili poškodovanega voznika, odklopili akumulator in popivnali razlite motorne tekočine. Poškodovanega voznika so v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.47 je na cesti Dravograd–Maribor, v naselju Vurmat, občina Podvelka, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi in JZ GB Maribor. Zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.12 je v naselju Beli Potok pri Lembergu v občini Šmarje pri Jelšah zagorel stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci PGD Sladka gora, Mestinje in Šmarje pri Jelšah. Zavarovali so kraj, pogasili ogenj, prezračili kletne prostore objekta ter požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Objekt je v celoti pogorel.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.58 je ob obvoznici v Ljubljani gorela baraka v velikosti 3 x 5 m. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Barje so požar pogasili in prekopali ter dodatno zalili posamezna manjša žarišča.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.15 sta pri naselju Jelše v občini Krško goreli podrast in trava na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGE Krško. Pogasili so požar in preprečili širjenje v gozd ter na ostale obdelovalne površine.

Izpostava Kranj

Ob 15.49 je na Golniški cesti, občina Kranj, zagorel nadstrešek. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj ter PGD Kokrica in Britof.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.59 je v Brezovici nasproti železniške postaje gorela suha trava. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Brezovica pri Ljubljani.

Ob 19.09 je pri naselju Kržeti, občina Sodražica, gorela travna podrast ob gozdu na površini okoli 900 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Gora so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.26 je ob hitri cesti pri kraju Hrašče, občina Vipava, na dveh lokacijah gorela trava. Gasilci PGD Podnanos in PGD Vipava so pogasili travniška požara na skupni površini okoli 250 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.22 so v naselju Vavta vas, občina Straža, ob stanovanjski hiši gorele ciprese.  Požar so pogasili gasilci PGD Vavta vas.

Ob 19.29 so pri naselju Vejar, občina Trebnje, v gozdu  gorele odslužene pnevmatike. Gasilci PGD Trebnje in Račje Selo so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 11.00 je na vadbišču slovenske vojske Poček, Občina Postojna, zagorelo zaradi vojaške aktivnosti. Posredovali so požarna ekipa Slovenske vojske (SV) in gasilci PGD Postojna. Pogasili so požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.11 so med Suhadolami in Topolami, občina Komenda, v strugi reke Pšate opazili pogin večje količine rib. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.51 so v naselju Cesta Tončke Čeč v Trbovljah, gasilci PGD Trbovlje mesto, na lokalni cesti posuli oljna madeža velikosti okoli dva kvadratna metra.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 10.41 so v Krkavčah, občina Koper, gasilci PGD Krkavče odžagali visečo vejo, ki je ovirala promet.

Ob 20.27 je pri Strunjanu, občina Piran, oseba zdrsnila preko klifa. Gasilci JZ GB Koper so pomagali izolskim reševalcem pri oskrbi ponesrečenca in ga s policisti prenesli na policijski čoln, s katerim so ga prepeljali do izolskega pomola, kjer so ga prevzeli reševalci, s katerim je bil odpeljan v SB Izola na nadaljnje zdravljenje

Izpostava Kranj

Ob 8.46 so na Zlatnarjevi poti, občina Kranj, gasilci GARS Kranj v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj in svojcem do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.41 so v Malejevi ulici v Ljubljani Gasilci GB Ljubljana v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 19.21 je na Krekovi ulici v Mariboru, majhen otrok na balkon stanovanja v četrtem nadstropju zaprl svojo mamo. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so rešili osebo iz balkona in s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/