Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Future Unlocked! prvi dan o vlogi kulture v zunanjih odnosih

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je danes začela mednarodna konferenca na visoki ravni Future Unlocked! o vlogi kulturnega in kreativnega sektorja kot akterja sprememb. "Slovenija je tradicionalna zagovornica pomena kulture v zunanjih odnosih in nadaljuje z dejavnostmi v njeno podporo, ki izhajajo iz prvega predsedovanja Slovenije Svetu EU leta 2008," je v uvodnem nagovoru poudaril Slobodan Šešum, vršilec dolžnosti generalnega direktorja za gospodarsko in javno diplomacijo v ministrstvu za zunanje zadeve.
Slobodan Šešum za govorniškim odrom

Uvodni govor Slobodana Šešuma, vršilca dolžnosti generalnega direktorja za gospodarsko in javno diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve | Avtor: Mankica Kranjec

1 / 4

V.d. GD Šešum je nagovoril tudi udeležence srečanja visokih predstavnikov ministrstev za zunanje zadeve in kulturo iz držav članic EU: "V kulturnih odnosih si tako kot v mednarodnih odnosih prizadevamo za razumevanje, zaupanje, dialog in povezovanje. Kot diplomati moramo poiskati načine, kako v svoja zunanjepolitična orodja vključiti kulturne in kreativne vidike sodelovanja s partnerji". Na srečanju je bila prvič predstavljena študija mreže evropskih nacionalnih kulturnih inštitutov EUNIC o prispevku kulturnih programov k miru in stabilnosti. V uvodnem delu so udeležence nagovorili tudi namestnik generalnega sekretarja Unije za Sredozemlje Abdelkader El Khissassi, direktorica Centra za kreativnost Anja Zorko in direktor Evropske mreže kreativnega gospodarstva Bernd Fesel. Sledilo je srečanje visokih predstavnikov ministrstev za zunanje zadeve in kulturo iz držav članic EU ter panel o vlogi kreativnosti pri inovacijah za razvoj znanj in spretnosti ter socialno vključenost.

Na popoldanskem panelu, ki je bil osredotočen na vlogo kulturnega in kreativnega sektorja kot spodbujevalca ekonomske rasti, so sodelovali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in z video sporočili evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, evropska komisarka za kulturo Mariya Gabriel ter evropski poslanec Christian Ehler. Slovenija s konferenco prispeva k obeležitvi Mendarodnega leta kreativnega gospodarstva za trajnostni razvoj in spodbuja k implementaciji Agende 2030.

Konferenco organizira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije skupaj s Centrom za kreativnost in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter v sodelovanju z Unijo Sredozemlje, Evropsko mrežo kreativnega gospodarstva in ob podpori evropskih institucij ter mednarodnih organizacij. Konferenca je splet tradicionalne konference Creativeforum.si, srečanja visokih uradnikov EU za mednarodne kulturne odnose in Evropskega vrha kreativnih industrij.

Več informacij o konferenci je na voljo na spletni strani creativeforum.si.