Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na 28. Festivalu Suha

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v soboto, 11. septembra, mudila v občini Suha, kjer si je v kraju Žvabek sprva ogledala Hišo Kulture in se ob tem srečala z odborniki Katoliško prosvetnega društvo DRAVA – Žvabek. Slovensko društvo je najstarejše društvo v občini, ki je v lanskem letu praznovalo svojo 110. obletnico obstoja in delovanja. Pod okriljem društva deluje znani oktet Suha, ki v letošnjem letu praznuje 40 let svojega plodnega delovanja, nato otroška igralska skupina "Lutke Suha" in Vokalno - instrumentalna skupina P.I.S Žvabek.

Ministrico je v popoldanskem času pozdravil in sprejel tudi župan občine Suha, Patrick Skubel ter predstavniki Okteta Suha v okviru 28. mednarodnega in čezmejnega festivala SUHA 21. Oktet Suha je glavni organizator mednarodnega festivala SUHA skupaj s Krščansko kulturno zvezo, Katoliškim prosvetnim društvom DRAVA – Žvabek, občino Suha in Občino Dravograd. Na festivalu se vsako leto predstavi vrsto oktetov in malih vokalnih skupin iz evropskega in slovenskega prostora. Poleg kulturne izmenjave želijo s festivalom spodbujati toleranco in medsebojno razumevanje v smislu združevanja Evrope.

Ministrica se je nato v večernih urah udeležila koncerta na suškem gradu, kjer je s kratkim nagovorom pozdravila vse navzoče ter Katoliškemu prosvetnemu društvu DRAVA – Žvabek podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za njihov neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske narodne identitete, jezika in kulture v Avstriji.