Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar ob dvajseti obletnici terorističnih napadov v ZDA

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na dvajseto obletnico terorističnih napadov v Združenih državah Amerike se je minister dr. Anže Logar skupaj z začasno odpravnico poslov veleposlaništva ZDA Susan Falatko poklonil spominu na skoraj tri tisoč nedolžnih ljudi, ki so izgubili življenja v seriji zločinskih dejanj skrajnežev Al Kaide v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji.

Minister je ob tem dejal, da 11. septembra 2001 niso bile napadene le ZDA, temveč tudi transatlantsko zavezništvo in vsi, ki prisegamo na obče človeške vrednote miru, varnosti, svobode, dostojanstva in strpnosti Šlo je za poskus zloma duha, toda namesto tega je zavezništvo postalo močnejše in bolj enotno.

Nasilje tako grozovitih razsežnosti je terjalo odločen odziv. Široki mednarodni koaliciji boja zoper terorizem se je pridružila tudi Slovenija, ki je predana načelom politične, gospodarske in verske svobode, hkrati pa zagovarja načela pravne države in spoštovanja človekovega življenja.

Minister je izpostavil, da so aktivnosti Slovenije so še naprej močno usmerjene v preprečevanje terorizma in radikalizacije. Poleg delovanja v okviru Globalne koalicije zoper Daesh, NATO in Evropske unije Slovenija posveča posebno pozornost tudi boju proti terorizmu na Zahodnem Balkanu.

Ocenil je, da smo dvajset let po napadih v svetovnem boju proti terorizmu dosegli velik napredek, vendar nas kljub temu čaka še precej dela. Grožnja  terorizma se spreminja in razvija, zato se moramo prilagoditi in okrepiti skupno obravnavo le-te.

Minister je poudaril, da bo Slovenija še naprej tesno sodelovala z ZDA ter ostalimi zaveznicami in partnericami pri zaščiti naših skupnih vrednot in kolektivne varnosti.