Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. septembra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 4.34 sta se pri sestopu s Triglava na Tominškovi poti, občina Kranjska Gora, izgubila planinca. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana so ju našli in nepoškodovana pospremili v dolino.

Ob 9.33 si je pri sestopu s Kredarice, občina Kranjska Gora, planinka poškodovala gleženj. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano planiko na kraju oskrbeli, nato pa s policijskim helikopterjem prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.45 je na območju Rombona, občina Bovec, obnemogla planinka. Posredovali so reševalci GRS Bovec in policijski helikopter z dežurno ekipo GRS Brnik, ki so planinko prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.41 se je na progi v kolesarskem parku v Kranjski Gori pri padcu hudo poškodoval kolesar. Na kraju dogodka so mu prvo pomoč nudili reševalci GRS Kranjska Gora ter reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranjska Gora in Jesenice. Policijski helikopter ga je v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.06 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala obolelo osebo iz Bovca v UKC Ljubljana.

Ob 13.40 je poletel helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik v Kobarid, od koder je v UKC Ljubljana odpeljal poškodovano osebo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kobarid so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.12 sta na Trgu svobode v Sevnici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, pomagali pri oskrbi ponesrečenca in prenosu do reševalnega vozila, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč Policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Sevnica.

Ob 16.12 je na Kvedrovi cesti v Sevnici osebno vozilo zbilo peško. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, pomagali pri oskrbi ponesrečene in prenosu do reševalnega vozila, posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč Policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Koper

Ob 12.06 sta na cesti Mostičje–Kubed v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali mesto dogodka, odklopili akumulatorja, posuli cestišče z vpojnim sredstvom ter pomagali pri oskrbi poškodovanca. Poškodovano osebo so reševalci Reševalne službe slovenske Istre oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 9.01 sta na Borovški cesti, občina Kranjska Gora, trčila avtodom in motorist. Gasilci PGD Kranjska Gora so zavarovali kraj dogodka, odstranili motor in očistili vozišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 12.40 sta na regionalni cesti Podrošt–Češnjica, občina Železniki, trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so kraj dogodka zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista, z vpojnimi sredstvi posuli motorne tekočine na vozišču ter odklopili akumulatorja na vozilih. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 14.37 je na cesti proti Ljubelju, občina Tržič, osebno vozilo s počitniško prikolico zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehnično pomočjo potegnili vozilo in prikolico nazaj na vozišče in mu omogočili nadaljevanje vožnje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.58 sta v naselju Zagradec, občina Ivančna Gorica, trčila osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stična, ki so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci in jo odpeljali v bolnišnico.

Ob 15.47 je v bližini naselja Kaptol, občina Kostel, padel motorist. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom, nudili pomoč avtovleki pri natovarjanju poškodovanega motocikla, zavarovali kraj pristanka helikopterja ter oskrbeli poškodovanega motorista in ga prenesli do helikopterja. Reševalci NMP Kočevje in dežurna ekipa HNMP Brnik s helikopterjem SV so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.17 sta na cesti Dobrovo–Vipolže, občina Brda, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so odklopili akumulatorja na vozilih in preusmerjali promet, reševalci NMP Nova Gorica pa so poškodovano udeleženko oskrbeli in odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.18 je na cesti Gradac–Krasinec pri naselju Kapljišče, občina Metlika, kolesar trčil v osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila. Reševalci NMP ZD Metlika so na kraju oskrbeli poškodovanega kolesarja in ga odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 5.36 sta na cesti Sovjak–Črmlja, občina Trnovska vas, trčili osebni vozili. Reševalci NMP Ptuj so na kraju dogodka oskrbeli poškodovani voznici ter ju prepeljali v SB Ptuj. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem in policiji.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.37 je v Adamičevi ulici v Celju zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.45 je na Kogovškovi ulici v Ljubljani gorela fasada na objektu hotela površine 16 kvadratnih metrov, plastični zabojniki ročnega orodja ter manjša količina lesenih desk. Prisotni so že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana ogenj delno omejili. Gasilci so požar pogasili, odstranili dele pogorele fasade s stene, ohladili pločevinasto konstrukcijo in podkonstrukcijo z vodo in pregledali objekt s termovizijsko kamero. Nadaljnjo preiskavo je prevzela policija.

Ob 17.46 so na železniški progi Ljubljana–Brezovica pri naselju Gmajnice, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana pogasili tleč železniški prag.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.40 je v Pertoči, občina Rogaševci, gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Pertoča in požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 12.03 je gorelo na deponiji sekancev na Cesti na Ugar, občina Ribnica. Gasilci PGD Ribnica, Dolenja vas in Sveti Gregor so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili, požarišče prekopali in izdatno zalili z vodo.

Ob 14.56 so v Kamnici, občina Dol pri Ljubljani, goreli odpadki v naravi. Požar na površini okoli 60 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolsko.

Izpostava Maribor

Ob 22.31 so v naselju Sladki vrh v občini Šentilj gasilci PGD Sladki vrh pogasili manjši požar grmičevja in vejevja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.53 so v kraju Vučja Gomila, občina Moravske Toplice, gorele ciprese v dolžini 15 metrov. Posredovali so gasilci PGD Vučja Gomila, Moravske Toplice in Tešanovci, ki so požar pogasili.

Ob 18.18 sta v kraju Bukovnica, občina Moravske Toplice, gorela drevo in suha trava na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Bukovnica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.07 je v naselju Navrški Vrh, občina Ravne na Koroškem, v bližini gozda iz neznanega vzroka zagorel drevesni panj. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so panj pogasili, prekopali območje ter ga dodatno zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.44 je bilo na Industrijski cesti v Kromberku, občina Nova Gorica, razlito hidravlično olje. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so z vpojnimi sredstvi posuli oljni madež na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.40 je v Mršeči vasi, občina Šentjernej, v reko Krko iz poškodovanega rezervoarja iztekal oljni dodatek za motorna vozila. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so postavili lovilnike zavese in pivnike. Na kraju dogodka je posredoval dežurni delavec iz podjetja Drava vodnogospodarsko podjetje Ptuj. O onesnaženju je bila obveščena tudi Ribiška družina Novo mesto.

Ob 14.06 je v naselju Mršeča vas, občina Šentjernej, tovorno vozilo trčilo v most in predrlo rezervoar za gorivo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šentjernej so preprečili iztekanje goriva in prečrpali okoli 200 litrov nafte v sode ter z vpojnimi sredstvi posuli izteklo gorivo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.46 je občanka v gozdu pri Grgarskih Ravnah, občina Nova Gorica, naletela na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta na kraju identificirala topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, topovsko granato kalibra 65 mm, mase 4 kg, ojačevalec plamena mase 0,1 kg in topovski vžigalnik mase 0,5 kg. Vse najdbe, ki izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne, sta do uničenja shranila v primerno skladišče.

Ob 15.49 je nad naseljem Vodice, občina Nova Gorica, pri sprehodu po gozdu občan naletel na tri topovske granate in dva topovska vžigalnika, v skupni teži 48,2 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Izpostava Ptuj

Ob 13.35 je bila v naselju Trnovska vas v istoimenski občini bila najdena proti točna raketa. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.21 se je v Malih Braslovčah v občini Braslovče otrok zaklenil v osebno vozilo. Gasilci PGD Braslovče so razbili steklo in otroka rešili iz vozila.

Ob 13.29 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala v 6. nadstropju stanovanjskega bloka rešili dve osebi, izklopili dvigalo in obvestili vzdrževalca.

Ob 16.06 so na Cesti talcev v Velenju gasilci PGD Velenje odprli vrata okvarjenega dvigala ter rešili eno osebo in psa. Dvigalo so izključili iz omrežnega napajanja in obvestili pristojne osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.31 so na Cesti revolucije na Jesenicah gasilci GARS Jesenice pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.52 je na Cesti v Zgornji log v Ljubljani voznica v avto zaklenila otroka. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli avto in rešili otroka.

Ob 18.50 je v Rašiški ulici v Ljubljani v stanovanju iztekala voda iz pomivalnega stroja. Gasilci GB Ljubljana so zaprli vodovodni ventil in z vodnim sesalcem posesali izteklo vodo.

Izpostava Maribor

Ob 16.06 so gasilci JZ GB Maribor v Ulici Šercerjeve brigade v Mariboru pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 je v stanovanjskem objektu v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, zaradi okvare na vodovodnem ventilu prišlo do poplavljanja pritličnih prostorov. Vodo so iz objekta prečrpali gasilci PGD Šempeter.

Izpostava Postojna

Ob 12.11 so v Zavrhku v občini Divača reševalci NMP Postojna potrebovali pomoč gasilcev pri prenosu poškodovane osebe, ki je padla z drevesa. Gasilci PGD Divača so poškodovano osebo pomagali naložiti na nosila in jo prenesli do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.34 so v naselju Brezno v občini Podvelka gasilci PGD Radlje ob Dravi s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci ZRC Koroške- enota NMP Radlje ob Dravi je osebo oskrbela na kraju in z reševalnim vozilom prepeljala v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/