Skoči do osrednje vsebine

Poklic pravosodni policist na Festivalu poklicev

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij se danes udeležuje Festivala poklicev v Kočevju, na katerem predstavljamo poklic pravosodni policist.

Dogodek organizirata Ljudska univerza in Podjetniški inkubator Kočevje, namenjen pa je promociji poklicev v lokalnem okolju ter nadgradnji karierne orientacije za mlade. Skupaj je različne aktualne poklice na stojnicah predstavljalo 21 razstavljavcev, ki so jih obiskali učenci zaključnih razredov iz 7 osnovnih šol širše regije ter dijaki Srednje šole in Gimnazije Kočevje.

Pravosodni policisti so obiskovalcem predstavili svoje delo s prikazom različne opreme in posnetkov z usposabljanj. Vodnika službenih psov iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni sta osnovnošolcem in dijakom na zanimiv način predstavila kako poteka delo s službenim psom in kje vse ga v zaporu uporabljamo, tako za specialistično kot splošno uporabo. Psička Amy je usposobljena za iskanje prepovedanih snovi, zato je dijake in šolarje posebej navdušila s praktičnim prikazom svojega znanja. V času počitka psičke je na razstavnem prostoru sodeloval nemški ovčar Aris, ki je še v procesu učenja za službeno uporabo. Mladi so se lahko preizkusili pri uporabi različne opreme, spoznali so kje vse pravosodni policisti opravljajo svoje delo in dobili odgovore na različna vprašanja. Svoje spretnosti so lahko pokazali tudi pri grajenju stolpa iz ravnotežnostnih kock Dobra roka, ki jih izdelujejo zaprte osebe v slovenskih zaporih ter si prislužili nagrado.