Skoči do osrednje vsebine

Podeljeni priznanji MEGA za dobro prakso medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju

V okviru projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Republika Slovenija prek MDDSZ ter EU iz Evropskega socialnega sklada, je včeraj, 9. septembra 2021, potekala podelitev priznanj MEGA medgeneracijsko aktivnim delodajalcem. Cilj projekta in z njim natečaja je prispevati k večji ozaveščenosti vseh generacij o pomembnosti medsebojnega sodelovanja in vseživljenjskega učenja.

Natečaj za priznanja MEGA, ki je zasnovano kot priznanje za dobre prakse delodajalcev na področju medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju, je letos potekal prvič. Natečaj je namenjen delodajalcem, ki se zavedajo, da sodelovanje različnih generacij prispeva k dinamičnemu in konkurenčnemu delovnemu okolju. Spremembe v času epidemije koronavirusa so številne delodajalce spodbudile tudi v nove oblike dela, kot je denimo delo na daljavo z uporabo sodobnih tehnologij. Vse to je izpostavilo pomembnost nenehnega izobraževanja zaposlenih in spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja.

Priznanje MEGA navdih za dobro prakso medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju sta prejeli podjetji Iskratel d. o. o. in Lek d. d..

Minister Janez Cigler Kralj, ki je tudi podelil priznanja MEGA, je med drugim izpostavil, da sta ''medsebojna komunikacija in medgeneracijsko sodelovanje sodelavcev v času pospešene digitalizacije in aktualnih razmer še posebej pomembna''. Dodal je, da na ministrstvu, pristojnem za delo, spodbujajo odziven trg dela in je to ena od prioritet, ki jih ima kot minister v svojem mandatu. Zaveda se, da je epidemija izpostavila pomembnost digitalnih kompetenc in se bodo morali zaposleni vseživljenjsko izobraževati ter nadgrajevati svoje veščine. Zato podpira tovrstne natečaje, kot je natečaj za priznanja MEGA v okviru projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, saj omogočajo prepoznavanje in nagrajevanje medgeneracijsko aktivnih delodajalcev.

Na letošnjem natečaju so lahko sodelovala vsa podjetja oz. organizacije iz gospodarstva, javnega in nevladnega sektorja, v katerih so v letih 2019 in 2020 spodbujali sodelovanje različnih generacij sodelavcev ter uvajali dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja v poslovne procese. Osnova za podelitev priznanj MEGA je bila ocena strokovne komisije.

V okviru dogodka je potekala tudi okrogla miza 'Vsi zmagujemo, ko sodelujemo', kjer sta svoje dobre prakse predstavili obe podjetji, prejemnici priznanja MEGA.