Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza o slovenski manjšini v Furlaniji Julijski krajini

Ministrica dr. Helena Jaklitsch danes sodeluje na okrogli mizi o slovenski manjšini v Furlaniji Julijski krajini, ki poteka v okviru 65. kongresa Federalistične zveze evropskih narodnosti (FUEN) 2021, ki se te dni odvija v Trstu.
Razpravljalci sedijo na odru, spodaj publika v hrbet.

Okorgla miza. | Avtor: USZS

Ministrica je predstavila, kako Slovenija na področju šolstva, kulture, gospodarstva, ohranjanja slovenskega jezika in vseh drugih ključnih področjih skrbi za slovensko manjšino v sosednjih državah. Poudarila je tudi pomen vzpostavljanja dobrih bilateralnih odnosov, rednega stika in aktivnega ozaveščanja o stvarnosti slovenskih manjšin tudi v Sloveniji. Naklonjen odnos se kaže že v dejstvu, da je skrb za Slovence v zamejstvu in v izseljenstvu predvidena že v 5. členu slovenske ustave. »Tudi mi si zelo želimo, da manjšine obstanejo in se razvijajo. To bo obogatitev ne le države, kjer živijo, ampak tudi vseh nas.« je ministrica zaključila.

Poleg ministrice so spregovorili tudi deželni odbornik, pristojen za jezikovne manjšine, Pierpaolo Roberti, predsednik paritetnega odbora Marko Jarc, deželni svetnik in tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec in doc. dr. Sara Brezigar iz Univerze na Primorskem in Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI).