Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z generalnim sekretarjem OECD Cormannom o okrevanju svetovnega gospodarstva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sprejel generalnega sekretarja OECD Mathiasa Cormanna, ki je prvič na obisku v Sloveniji, odkar je 1. junija letos prevzel vodenje te mednarodne organizacije.
pozdrav s komolci pred zastavami

Minister dr. Anže Logar z generalnim sekretarjem OECD Mathiasom Cormannom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Minister dr. Logar in generalni sekretar Cormann sta se pogovarjala o okrevanju svetovnega gospodarstva, v katerega je kot izrazito izvozna država močno vpeta tudi Slovenija. Izrazila sta optimizem glede gospodarskega okrevanja še posebej glede na to, da je sedaj v zadostnih količinah na voljo tudi cepivo.

Sogovornika sta se strinjala glede potrebe po spremembi mednarodnih standardov na področju obdavčitve digitalnega gospodarstva, kar bi po njunem mnenju prispevalo k pravičnejši delitvi davčne osnove med državami. Minister dr. Logar je podprl napore OECD na tem področju.

Generalni sekretar Cormann je pohvalil dosežke in načrte Slovenije na področju umetne inteligence in digitalizacije. Z ministrom dr. Logarjem sta izrazila zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem Slovenije in OECD na tem področju. Minister dr. Logar je ob tem dodal, da imata obe področji pomembno vlogo v delovanju Slovenije znotraj OECD, hkrati pa sodita tudi med prednostne naloge trenutnega predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Minister dr. Logar je podprl napore, ki jih OECD vlaga v izdelavo analiz in priporočil za države Zahodnega Balkana. Menil je, da organizacija s tem pomembno prispeva k nadaljnjemu gospodarskemu razvoju regije, njeni stabilnosti in blagostanju. To je posledično pomembno tudi za Slovenijo zaradi močnih gospodarskih povezav z regijo. Ob tem je omenil, da je tudi Zahodni Balkan ena od prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU, v okviru katerega bo Slovenija oktobra gostila vrh EU-Zahodni Balkan.